Obeležen Dan zaštite prirode Srbije

Дан природе 1.jpg

Obeležen Dan zaštite prirode Srbije

Na današnji dan, 11. aprila, obeležava se Dan zaštite prirode Srbije koji je ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se široj javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

Dan prirode 2.jpg

Ovaj datum je odabran, jer je na taj dan 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“.

Dan prirode 3.jpg

Pod zaštitom države nalazi se površina od 9,21% teritorije Srbije i više od 20% pod ekološkom mrežom. Strogo je zaštićeno 2.633 divljih vrsta, bogat je genofond divljih i gajenih biljnih i životinjskih vrsta i varijeteta koji predstavljaju nezamenljive resurse za razvoj mnogih privrednih grana. Mnoga područja su pod međunarodnom zaštitom kao proglašena ili kandidovana u okviru međunarodnih konvencija kao što su Ramsarska i Bernska konvencija, rezervati biosfere, područja od značaja za ptice, biljke, leptirove, a identifikovana su i buduća Natura 2000 područja.

Dan prirode 4.jpg

Obeležavanja Dana zaštite prirode Srbije ove godine je upriličeno u Predelu izuzetnih odlika „Stolovi“ kod Kraljeva u organizaciji Javnog preduzeća „Srbijašume“, čemu je prisustvovala državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić.

Dan prirode 5.jpg

„Srbija je jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa brojnim specifičnostima i kompleksan je zadatak koji imamo da ovo bogatstvo očuvamo i zaštitimo. Kako je priroda na globalnom nivou, a i u Srbiji, pod pritiskom različitih faktora ugrožavanja, ona može biti zaštićena samo uz snažnu i koordinisanu saradnju svih relevantnih aktera, na čemu Ministarstvo zaštite životne sredine svakodnevno radi “, izjavila je Hadži Stošić.