Ministar Goran Trivan: Ostvareni strateški ciljevi Ministarstva zaštite životne sredine

Ministar Goran Trivan: Ostvareni strateški ciljevi Ministarstva zaštite životne sredine

Vlada Republike Srbije utvrdila je danas Predlog pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, dok je Predlog strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom stavljen na javnu raspravu, a zakon o klimatskim promenama upućen Vladi Republike Srbije na razmatranje, što su neki od rezultata rada Ministarstva koje je naveo ministar zaštite životne sredine na današnjoj konferenciji za novinare.

Ocenjujući proteklu godinu kao period teškoća i velikih izazova, ministar Goran Trivan je predstavio značajne pomake u svakom od sektora obimne i kompleksne oblasti zaštite životne sredine i prirode. Brojnim aktivnostima i rezultatima  Ministarstva, doprinelo je izdvajanje većih finansijskih sredstava za ekološki budžet, koja su u 2019. godini utrošena u iznosu od 6,2 milijarde dinara, odnosno blizu 90 posto od dodeljene sume, što predstavlja najbolje izvršenje budžeta namenjenog zaštiti životne sredine u poslednjoj deceniji, naglasio je ministar. Povećana je naplata takse za zagađivanje životne sredine na 11 milijardi dinara, što je u odnosu na 2012. godinu kada je isplaćeno 3,7 milijardi, više za 174 posto, i ukazao da bi bilo dobro da sav taj „zeleni“ novac bude i namenski trošen.

Preko polovine dodeljenih sredstava potrošeno je za podsticaj reciklažnoj industriji, čiji je rad od velikog značaja za stanje životne sredine u Srbiji. Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je operaterima postrojenja za ponovno iskorišćenje, odnosno tretman otpada 3,140,000,000.00 dinara za 2018. godinu, čime je po prvi put uspelo da približno ostvari pun iznos pomoći neophodne za funkcionisanje reciklažne industrije. Ministar Goran Trivan je najavio da će već naredne godine biti dodeljeno tri i po milijarde dinara za rad reciklera i upravljanje električnim i elektronskim otpadom.

Jedan od ključnih ciljeva Ministarstva je uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja otpadom i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. Tokom 2019. godine realizovan je čitav niz infrastrukturnih projekata, rekao je Goran Trivan, navodeći investiranje u iznosu od 67.4 miliona evra za nastavak realizacije ovakvih projekata u Kuli, Vrbasu, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici i Subotici. Obezbeđena su nova sredstva iz IPA fondova u iznosu od 91.740.000 evra za projekte u Kraljevu, Brusu i Blacu, Nišu i regionalne sisteme za upravljanje otpadom Duboko, Srem-Mačva i Pirot. Završeni su nasleđeni projekti - za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Raška dodeljena su sredstva u iznosu od 170.5 miliona dinara, i za prečistač otpadnih voda u Leskovcu sredstva u iznosu od 180 miliona dinara, čime su konačno rešeni višedecenijski problemi u tim lokalnim zajednicama. Ministarstvo je odmah po osnivanju pokrenulo pitanje nelegalnog skladištenja opasnog otpada, i na osnovu ove inicijative pronađeno je, i sa različitih lokacija u Srbiji uklonjeno preko dve hiljade tona opasnog otpada, a za te namene utrošeno više od 340 miliona dinara, rekao je Trivan, i najavio nastavak čišćenja Srbije od opasnog otpada. Imamo već epilog kažnjavanja vinovnika u ovoj oblasti, dodao je, i  nećemo stati, već ćemo se izboriti sa ovakvim ekološkim zločinima.

Rešavajući jedan od višedecenijskih problema u upravljanju otpadom, Ministarstvo je pokrenulo rad na sanaciji i remedijaciji nesanitarnih deponija i smetlišta, i sa blizu 138 miliona dinara kofinansiralo ovakve projekte u četiri jedinice lokalne samouprave. U 2018. godini sufinansirane su 23 lokalne samouprave u  izradi projektno-tehničke sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija u ukupnom iznosu od preko šezdeset miliona dinara, dok su za istu namenu u 2019. godini izdvojena sredstva u iznosu od 230 miliona dinara za 14 lokalnih samouprava.

Ove godine je, u odnosu na prethodnu, povećan procenat zaštićene teritorije Srbije za preko 1.5 posto, i sada iznosi oko osam posto, što predstavlja značajno povećanje, rekao je ministar pominjući desetinu područja koja su dobila status zaštićenih područja.

Ministarstvo je izradilo niz zakonskih i podzakonskih akata, s ciljem unapređenja svih sektora u zaštiti životne sredine i prirode, i realizaciji obaveza koje proističu iz međunarodnih konvencija kojima je Srbija zemlja potpisnica.

Srbija je izabrana na dva potpredsednička mesta u najznačajnijim međunarodnim organizacijama: za potpredsednika Petog zasedanja Skupštine za životnu sredinu ( UNEA 5) koja će biti održana 2021. godine, i  za jednog od potpredsednika Konferencije UN o promeni klime - COP 26 i člana Biroa Konvencije u ime istočnoevropske grupe zemalja, koja će biti održana naredne godine u Glazgovu. Ova značajna mesta koja su dodeljena Srbiji u međunarodnim okvirima, predstavljaju potvrdu njene aktivne uloge u međunarodnoj zajednici i regionu, kao i na nacionalnom planu. Prepoznate su inicijative Srbije u globalnim i regionalnim okvirima, kao što je gašenje kotlarnica za poboljšanje kvaliteta vazduha u regionu, i pošumljavanje, koje je najjeftinije i najefikasnije sredstvo u borbi protiv klimatskih promena, i istovremeno doprinosi razvijanju dobrih međunarodnih odnosa. Mi smo u praksi pokazali da ekologija spaja ljude, jača bilateralne odnose među državama kao put mira i stabilnosti, ukazao je ministar, i naveo brojne potpisane memorandume o saradnji Srbije i drugih zemalja.

Primena evropskih standarda u zaštiti životne sredine predstavlja strateški cilj naše zemlje, rekao je Trivan, što potvrđuje i danas usvojena Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27. Time se stvaraju preduslovi za otvaranje ovog izuzetno komplikovanog, obimnog i skupog poglavlja, ali u tom poslu ne smemo žuriti, upozorio je ministar. On je izrazio zahvalnost svim državnim organima i institucijama koji su doprineli izradi Nacrta pregovaračke pozicije, i napomenuo izvanredno dobru saradnju i komunikaciju sa Evropskom komisijom, koja je od početka bila otvorena, konstruktivna, i bez zatvorenih pitanja i tabu tema.

Ministar je rekao da su jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine, i stvaranju društvene klime o ekologiji kao nacionalnom prioritetu doprinele i nevladine organizacije i mediji. Sa preko pet hiljada objava u medijima o zaštiti životne sredine i radu Ministarstva samo u ovoj godini, i zahvaljujući aktivizmu civilnog sektora koji je uključen u sve bitne aspekte ove oblasti, zaštita životne sredine je nezaobilazna tema koja postaje sam način života.

Ministar je najavio da će i naredna godina doneti velike pomake u zaštiti životne sredine, donošenjem zakonskih rešenja o vazduhu, buci, upravljanju ambalažnim otpadom, i odvijanjem procesa pregovaranja za otvaranje Poglavlja 27 – životna sredine i klimatske promene, za šta će biti neophodno kadrovsko, finansijsko i sveukupno jačanje kapaciteta Ministarstva i drugih subjekata koji doprinose zaštiti životne sredine i prirode.