Dujanović obišao radove na uklanjanju divlje deponije u opštini Ruma

Dujanovic

Dujanović obišao radove na uklanjanju divlje deponije u opštini Ruma

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović obišao je danas sa predsednicom opštine Ruma Aleksandrom Ćirić radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Kraljevci.

Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine je na javnom konkursu dodelilo sredstva za uklanjanje dve divlje deponije u Rumi, u naseljima Kraljevci i Dobrinci.

deponija

 

- Na teritoriji Rume je registrovano ukupno 12 divljih deponija i želim da pohvalim tim opštine što kandiduju projekte kako bi obezbedili podršku ministarstva, ali i što odvajaju sredstva iz lokalnog budžeta za rešavanje problema divljih deponija na svojoj teritoriji. Divlje deponije jesu jedan od najvećih ekoloških problema Srbiji, a Ministarstvo iz kojeg dolazim ulaže velike napore kako bi se taj problem što efikasnije rešavao. Kroz dva javna konkursa, uspeli smo da podržimo brojne gradove i opštine i da za godinu dana uklonimo oko 700 divljih deponija širom Srbije. Cilj nam je da nastavimo i ubuduće sa merama koje su dale dobar rezultat i koje unapređuju stanje životne sredine – rekao je Dujanović.

deponija

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine podržalo realizaciju ekloških projekata u opštini Ruma sa više od 27 miliona dinara.

- Značajna sredstva smo odvojili i za realizaciju projekta zamene 50 godina stare mazutne kotlarnice i dogradnju toplovoda, što će unaprediti kvalitet vazduha u centru Rume. Radovi su trenutno u toku, a kada budu završeni i kada bude puštena u rad nova kotlarnica, biće smanjeno i aerozagađenje, što i jeste jedan od glavnih ciljeva ministarstva – rekao je državni sekretar.

deponija

 

On je naveo da ministarstvo u opštini Ruma ulaže i u projekte pošumljavanja i ozelenjavanja, dodajući da su ove godine opštini dodeljena sredstva za unapređenje „Park - šume Borkovac" i sadnju više od 900 novih sadnica.