Danas se obeležava Svetski dan vlažnih područja

Danas se obeležava Svetski dan vlažnih područja

Danas se obeležava 2. februar Svetski dan vlažnih područja koji su Ujedinjene nacije ustanovile na godišnjicu potpisivanja Ramsarske konvencije iz 2021. godine, okvira za međunarodnu saradnju i aktivnosti sa ciljem očuvanja i održivog korišćenja vlažnih područja.

Vlažna područja

Vlažna područja predstavljaju prirodna rešenja koja doprinose izgradnji klimatske otpornosti. Vlada Srbije je krajem 2023. godine usvojila Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove za period od 2023. do 2030. godine sa Akcionim planom, koji omogućava da se proces prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove sprovodi sistemski i na naučno zasnovanim rezultatima, kroz odgovarajuće mere i finansijski, institucionalni i vremenski okvir za njihovo sprovođenje. Jedna od oblasti u kojoj je neophodno smanjiti nepovoljan efekat klimatskih promena je biodiverzitet.

U cilju sprovođenja Ramsarske konvencije, tokom Sedme konferencije država članica Okvirne konvencije o zaštiti i održivom razvoju Karpata koja je održana u Beogradu u oktobru prošle godine, potpisano je pismo o određivanju prvog prekograničnog Ramsarskog područja između Srbije i Rumunije „Park prirode Gvozdena vrata - Đerdap“. Cilj je da dve zemlje obezbede integrisano upravljanje i zaštitu prioritetnih vrsta i staništa u tom području.

U Republici Srbiji je, pored Parka prirode Gvozdena vrata – Đerdap proglašeno još 10 vlažnih područja: Ludaško jezero, Obedska bara, Stari Begej – Carska bara, Slano kopovo, Labudovo okno, Peštersko polje, Vlasina, Gornje Podunavlje, Zasavica i Koviljsko-petrovaradinski rit i Đerdap.