Čestitamo 1.maj - Dan progresivnog sveta

Čestitamo 1.maj - Dan progresivnog sveta

Ministarstvo zaštite životne sredine svim radnicima i građanima Srbije čestita 1. maj-Međunarodni dan rada.

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva sve građane koji će prvomajske praznike provesti u prirodi da je vole, čuvaju,  da brinu o rekama, parkovima i šumama gde će boraviti, da ne pale vatru, ne bacaju smeće i da prirodu ostave onako plemenitu i čistu kakvu su je i zatekli.

Prvi maj nije jedini dan u godini kada uživamo u prirodi, njenom bogatstvu i lepoti ali često prizori koje vidimo već sutradan, pokazuju ljudski nemar, nebrigu i surovost. Cilj Srbije i svih progresivnih ljudi je da se zaštiti i očuva  životna sredina za sadašnje i buduće generacije.

Ovo je prilika da na najbolji način, odgovornim odnosom prema prirodi i životnoj sredini, pokažemo da hoćemo da te ružne prizore i slike promenimo, i da možemo da živimo u čistoj, lepoj i zdravoj Srbiji.

3Šume su proizvođači čistog vazduha i osnov života na zemlji, zato apelujemo na građane da čuvaju i štite šume. Šumski požari su najveći neprijatelj naših šuma i u preko 90 odsto slučajeva uzrokuju ih ljudi, nepažnjom, nemarom ili namernim paljenjem.

Verujemo da je zajednički interes Ministarstva zaštite životne sredine i svakog građanina  da očistimo Srbiju od svih vrsta otpada koji nam zagađuju zemlju, vodu i vazduh, da čuvamo prirodu i da je ne prljamo.

Molimo građane da ne kupuju, ne koriste i u prirodu ne bacaju plastične kese i flaše, jer stotinama godina tu ostaju zagađujući životnu sredinu.

Čuvajmo i volimo našu prirodu i životnu sredinu, jer tako čuvamo našu prelepu zemlju i osiguravamo budućnost naše dece.