Bogosavljević Bošković: Novim Zakonom o zaštiti prirode čuvari zaštićenog područja dobijaju status službenog lica

Bogosavljević Bošković: Novim Zakonom o zaštiti prirode čuvari zaštićenog područja dobijaju status službenog lica

„Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, kojim je planirano proširenje Nacionalnog parka „Taraˮ na područje Zaovina, kao i Izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode, naći će se u skupštinskoj proceduri u septembru“, najavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom posete, Nacionalnom parku Tara, gde se sastatala sa upravljačima ovog zaštićenog dobra i razgovarala o aktuelnim pitanjima u oblasti zaštite prirode.

Ministar Bogosavević Bošković je istakla da je ministarstvo je u toku 2014. godine sufinansiralo prvu fazu projekta „Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjimaˮ koja je realizovana na oglednoj površini od 6000 ha na području Nacionalnog parka „Taraˮ. Cilj projekta je pronalaženje uzroka sušenja šuma, ali i rešenja koje bi sprečilo dalje širenje ove pojave. Kao rezultat prve faze projekta, spašeno je 330 000 stabala ili približno 30 000 m3 drvne mase.

„Zaštićena područja u Srbiji obuhvataju 6,3 posto površine, a prioritet našeg Ministarstva u oblasti zaštite prirode je povećanje ove teritorije na 12 posto.  Područja od nacionalnog interesa koja su u direktnoj nadležnosti Ministarstva ima 68, od toga 5 nacionalnih parkova, 4 parka prirode, 7 predela izuzetnih odlika, 19 spomenika prirode i 33 stroga, opšta i specijalna rezervata prirode“, rekla je ministar.

Bogosavljević Bošković je podsetila da je područje planine Tara prvi put proglašeno za Nacionalni park 1981. godine Zakonom o Nacionalnom parku „Taraˮ i obuhvata površinu od 19.175,00 ha na teritoriji opštine Bajina Bašta i da je upravljanje Nacionalnim parkom povereno je Javnom preduzeću „Nacionalni park Taraˮ, Bajina Bašta, koje svojim zalaganjem, ali i svakogodišnjim subvencijama Ministarstva, konstantno unapređuje i promoviše ovo značajno područje.

„U toku 2014. godine donet je Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja i Pravilnik o službenoj odeći čuvara zaštićenog područja, kojim je propisan jedinstven izgled službene odeće za čuvare svih zaštićenih područja, čime će se postići njihova prepoznatljivost ali i promocija, jer su čuvari lica koja direktno predstavljaju zaštićeno područje i upravljača na terenu, daju potrebne informacije o vrednostima područja ali i o dozvoljenom ponašanju posetilaca“, rekla je Bogosavljević Bošković i najavila da je u planu izmena zakona o zaštiti prirode, kojom će čuvari zaštićenog područja dobiti status službenog lica, iz razloga što su postojeća ovlašćenja čuvara često nesprovodiva na terenu.

Nakon toga, ministar Bogosavljević Bošković je sa saradnicima obišla rezervat prirode Crveni potok, uređenu stazu za osobe za invaliditetom „Sovina učionica“, vidikovac Banjska stena i nalazište Pančićeve omorike – brana Zaovine.