Beograd, 12.oktobar 2020.

Beograd, 12.oktobar 2020.

Ministarstvo zaštite životne sredine veruje da državni program „Srbija 2025“ predstavlja Srpski „New deal“ koji ima snagu da zapravo bude deo Evropskog Zelenog dogovora i zelenog oporavka.

Ovaj strateški projekat može biti renesansa Srbije, ne samo u ekološkom smislu.

Ministarstvo zaštite životne sredine je već po osnivanju 2017. godine jasno formulisalo primarni cilj - rešavanje višedecenijskog problema zagađivanja voda  Srbije, dakle, izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje komunalnim  otpadom.

Rukovodeći se tim ključnim prioritetom, ali i manje-više nepostojanjem projektno-tehničke dokumentacije, koja je uslov za izgradnju takvih postrojenja, izuzetnim naporom, za manje od dve godine, Ministarstvo je zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada.

Isto tako smo za te namene obezbedili finansijsku podršku Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 miliona evra.

Takođe, u toku je finansiranje, realizacija i izrada dokumentacije za desetine drugih projekata.

Na taj način, zajedno sa ostalim institucijama u zemlji stvorili smo neophodne preduslove da ovi projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalnog otpada mogu ući u plan „Srbija 2025“, ali i za povlačenje sredstava iz fondova EU,  za koja su, u momentu otvaranja Poglavlja 27 (koje smo završili i poslali u Brisel) osnovni preduslov – projekti. Naš cilj je da izrađenim projektima podignemo kapacitete do mogućnosti stoprocentnog iskorišćenja tih sredstava.

Ekstremno je važno što je najviše rukovodstvo države Srbije prepoznalo da bez izgradnje ovih postrojenja i zaštite životne sredine nema civilizacijskog iskoraka i boljih uslova života za naše građane.

I da podsetimo - odnos prema životnoj sredini je mera civilizovanosti jednog društva.

 Pregled projekata možete preuzeti ovde.