Zelena agenda za Zapadni Balkan

Zelena agenda

Zelena agenda za Zapadni Balkan

Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj dodelili su danas priznanja rešenjima koja bi najviše doprinela ubrzanju i olakšanju zelene tranzicije privrede i društva u Srbiji, a u cilju ubrzanja procesa pristupa EU.

„Ministarstvo zaštite životne sredine je veoma ponosno jer je projekat koji se odnosi na Zelenu agendu za Zapadni Balkan takav da će nam pružiti pomoć da uspostavimo regulatorni okvir kako bismo se uskladili sa standardima EU u pogledu zaštite životne sredine. To je izuzetno zahtevno, traži mnogo sredstava i vremena. Ovakvi projekti i odzivi naših kompanija koje su se prijavile sa različitim idejama, u narednom periodu će imati pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine u delu koji se odnosi na dekarbonizaciju, smanjenje industrijskih emisija i cirkularnu ekonomiju, to su prioriteti“, izjavila je državna sekretarka MZŽS Sandra Dokić ističući da Ministarstvo u narednom periodu stavlja akcenat na poboljšanje kvaliteta vazduha.

Priznanja su, zajedno sa državnom sekretarkom, dodeljivali i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš i ambasadorka Kraljevine Švedske Anika Ben David.

Svoje ideje za inovativne projekte dostavilo je 140 kompanija iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Nakon prvog kruga selekcije, 83 kompanije dobile su mentorsku, tj. tehničku pomoć, a 16 najperspektivnijih predloga dobilo je finansijsku podršku od ukupno 726.000 evra.

Ovaj događaj organizovan je u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom investicionom bankom i Vladom Švajcarske.