Vujović u Pančevu obišla radove na izgradnji linije za odvajanje otpada po najsavremenijim standardima

Вујовић Панчево рециклажни 1

Vujović u Pančevu obišla radove na izgradnji linije za odvajanje otpada po najsavremenijim standardima

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Pančevu realizaciju značajnog ekološkog projekta - radove na izgradnji linije za sekundarnu separaciju otpada, koja će doprineti povećanju stope reciklaže.

Vujović Pančevo reciklažni 2

Vujović Pančevo reciklažni 4„Zadovoljstvo mi je što sam danas u Pančevu gde obilazim radove na novoj hali i opremi kako bi na ovaj način, zajedničkim snagama, povećali procenat reciklaže u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Stara linija nije bila dovoljnog kapaciteta i zato se ulažu značajna sredstva, više od 170 miliona dinara, u novu opremu koja će omogućiti sekundarno odvajanje otpada po najsavremenijim standardima. Hvala Gradu Pančevu, gradonačelniku i direktoru javno komunalnog preduzeća, što su kandidovali dobar projekat kojim ćemo zajedno unaprediti kvalitet života svakog građanina Pančeva“, rekla je Vujović, koja je obišla radove zajedno sa gradonačelnikom Aleksandrom Stevanovićem.

Vujović Pančevo reciklažni 3Ministarka je istakla da je preduslov za bolji kvalitet životne sredine i primarno odvajanje otpada već u domaćinstvima, na čemu Pančevo intenzivno radi. Samo kroz projekat Odvajamo, koji Ministarstvo sprovodi uz podršku EU, Grad je dobio nekoliko hiljada kanti i kontejnera i dva kamiona smećara.

Vujović Pančevo reciklažni 5 „To je važno i zbog podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine. Zato, kada čujete od rukovodstva da je na ovu liniju dovezen razvrstan otpad, to znači da građani daju svoj doprinos. Sa druge strane, razmišljamo i o regionalnoj deponiji u Pančevu. Trudimo se da se proširuju kasete, kako bi se nakon tretmana na liniji za sekundarno odvajanje, otpad dovozio na tu lokaciju. Radovi na deponiji su u sklopu projekta Čista Srbija, koji vodi drugo ministarstvo, ali bez obzira kod koga su sredstva, svi se kao tim trudimo da pratimo i doprinesemo bržoj realizaciji zelenih projekata.  Zato pozivam sve lokalne samouprave da nam se obrate, da kandiduju projekte, jer je budžet za ekologiju veći nego ikad, a ulaganje u životnu sredinu ostaje prioritet“, rekla je ministarka.

Vujović je rekla da je, samo kroz projekte Ministarstva zaštite životne sredine, u Južnobanatskom okrugu tokom tri godine uloženo više od 100 miliona dinara u pošumljavanje i ozelenjavanje, zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i sanaciju devastiranog zemljišta.

Vujović Pančevo reciklažni 6