Vujović sa šefom Misije OEBS o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

Вујовић са шефом Мисије ОЕБС о сарадњи у области заштите животне средине

Vujović sa šefom Misije OEBS o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa šefom Misije OEBS u Srbiji, ambasadorom Janom Bratuom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u ovoj oblasti, a posebno u segmentu inspekcijskog nadzora i borbe protiv klimatskih promena.

- Inspektori zaštite životne sredine su gotovo svakodnevno na terenu, kako bi pre svega preventivno uticali na privredne subjekte da pravilno tretiraju otpad u skladu sa dozvolama koje su im izdate. U ovoj oblasti je prethodnih meseci mnogo urađeno, a značila bi nam ekspertska podrška partnera kakav je OEBS, kako bi dalje unapredili rad inspekcijskih službi – rekla je Vujović.

Vujović je navela da će se u narednom periodu, uz podršku OEBS-a, raditi revizija ažuriranje Strategije za primenu Arhuske konvencije za period do 2030. godine, kojom se obezbeđuje dostupnost informacija o životnoj sredini, učešće građana i pravo na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. Ona je rekla da je Srbija posvećena usaglašavanju propisa sa evropskom regulativom, dodajući da je u martu usvojen Zakon o klimatskim promenama.

Ambasador Bratu je pohvalio napredak koji je Srbija proteklih meseci pokazala u sektoru zaštite životne sredine kada je reč o usklađivanju regulative, pokretanju kapitalnih zelenih projekata, pojačanom radu inspekcija, ali i posvećenosti ciljevima definisanim Zelenom agendom za Zapadni Balkan, čiji je Srbija potpisnik. On je naglasio da je Misija OEBS-a spremna da podrži Vladu Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine u daljim naporima da se unapredi stanje u ovoj oblasti.