Vujović sa MMF-om o izgradnji ekološke infrastrukture i ostvarenju ciljeva Zelene agende

mmf vujovic

Vujović sa MMF-om o izgradnji ekološke infrastrukture i ostvarenju ciljeva Zelene agende

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Jan Kejs Martejn o dinamici izgradnje ekološke infrastrukture u Srbiji, kao i o napretku koji je Srbija ostvarila u usklađivanju propisa sa EU regulativom.

Vujović je zahvalila Misiji MMF-a što je u fokusu njihovog interesovanja i oblast zaštite životne sredine, ističući da rezultati postignuti u prethodnom periodu, doprinose i ostvarenju ciljeva predviđenih Zelenom agendom.

mmf irena- Kada je reč o ekološkoj infrastrukturi, zahvaljujući dobroj saradnji sa evropskim partnerima, napravili smo značajne korake i uskoro ćemo moći da krenemo u prvu fazu izgradnje modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom. Prva faza podrazumeva izgradnju prva četiri centra, u kojima će se otpad tretirati po savremenim standardima. U narednom periodu čeka nas izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 26 lokalnih samouprava, što će promeniti ekološku sliku Srbije nabolje – rekla je Vujović, dodajući da Ministarstvo i ove godine nastavlja sa realizacijom projekata koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta vazduha.

Ministarka Vujović je rekla da je značaj pomak napravljen i kada je reč o regulativi, jer je tokom prošle godine usvojeno šest zakona iz resora zaštite životne sredine, kao i brojna podzakonska akta. Ona je istakla da je EU prepoznala rezultate, i krajem prošle godine, u okviru Klastera 4, otvoreno je Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promene.

Misija MMF je u poseti Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom, koji je započet u junu prošle godine. Savetodavni aranžman sa MMF-om, Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), trajaće do kraja 2023. godine.