Vujović predsedavala trećom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene

Вујовић Национални савет 1

Vujović predsedavala trećom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas trećom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene, na kojoj je predstavila najvažnije rezultate u ovoj oblasti i planove za naredni period.

Vujović Nacionalni savet 2Vujović je istakla da su u prethodnom periodu izrađena i usvojena strateška dokumenta sa akcionim planovim, neophodna za borbu protiv klimatskih promena - Strategija niskougljeničnog razvoja, Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. Ona je istakla da je izrađen i Digitalni atlas klime Srbije koji predstavlja važan alat za izradu planskih dokumenata u narednom periodu.

Ministarka je podsetila da je Republika Srbija učestvovala i na najvećoj svetskoj konferenciji posvećenoj klimatskim promenama u Dubaiju, gde je Delegaciju naše zemlje predvodio predsednik Aleksandar Vučić.

Vujović Nacionalni savet 3„Izuzetno smo ponosni što je predsednik Vučić predstavio rezultate Republike Srbije na Samitu svetskih lidera, u sklopu svetske konferencije o klimi. Mnogo smo uradili u prethodnom periodu, ali nas čeka još mnogo posla, posebno imajući u vidu narasle rizike od klimatskih promena pre svega u sektorima privrede, infrastrukture, poljoprivredne proizvodnje itd. Moram da istaknem da borba protiv klimatskih promena ne treba da isključi razvoj svih sektora. Naprotiv. Potrebno je paralelno raditi na dva cilja, na ublažavanju klimatskih promena i na prilagođavanju na klimatske promene, jer jedino ako se ove aktivnosti zajedno planiraju, mogu biti suštinski pokretači ekonomskog razvoja i razvoja čitavog društva, što i jeste naš cilj“, rekla je Vujović.

Vujović Nacionalni savet 4