Vujović obišla početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Gornjem Milanovcu

ирена

Vujović obišla početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Gornjem Milanovcu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Gornjem Milanovcu, sa direktorom vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem i predsednikom te opštine Dejanom Kovačevićem.

Prema rečima ministarke Vujović, ovim projektom se obeležava i početak velikog infrastrukturnog projekta za čiju implementaciju je zadužena Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima zajedno sa ministarstvom, a podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u više lokalnih samouprava širom Srbije.

irena

 

- U Gornjem Milanovcu gradimo 15 kilometara kanalizacione mreže na devet lokacija i skoro kilometar vodovodne mreže. Ovo je važna investicija jer će omogućiti da po završetku radova pokrivenost opštine kanalizacionom mrežom bude skoro 80 odsto, što i jeste evropski standard kojem težimo. U drugoj fazi je u planu i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u ovoj opštini, a preduslov za to je svakako izgradnja kanalizacije - rekla je Vujović.

irena

 

Tokom posete opštini Gornji Milanovac, Vujović je sa predsednikom opštine obišla i radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Svračkovci.

 

Ona je navela da će Gornji Milanovac biti prva opština u Srbiji bez divljih deponija, jer će uz subvenciju ministarstva ove godine očistiti svih 28 registrovanih deponija na svojoj teritoriji.

radnik

 

-Zahvaljujući konkursu ministarstva ovakvi projekti se ove godine realizuju u 34 grada i opštine. Uskoro ćemo imati preko 700 očišćenih lokacija, što je značajan rezultat postignut za kratko vreme, ali pred nama je još puno posla i očekujem od lokalnih samouprava maksimalnu posvećenost. Izuzetno je važno i da kontinuirano radimo na podizanju svesti građana da samo zajedno možemo da se izborimo sa problemom divljih deponija - rekla je ministarka.

radnik

 

Vujović je dodala da će ministarstvo i ove godine obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama, kako bi se kontrolisalo nesavesno odlaganje otpada i sprečilo stvaranje divljih deponija na istim mestima.