Vujović na obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine

Вујовић Дан животне средине 1.jpg

Vujović na obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine

Vlada Republike Srbije se, potpisivanjem Sofijske deklaracije 2020. godine, nedvosmisleno opredelila za zaštitu životne sredine, koja je i danas jedan od glavnih prioriteta države, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine.

Vujović Dan životne sredine 2.jpgSvetski dan zaštite životne sredine obeležen je u Beogradu, a pored potpredsednice Vujović prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David,  ambasador Švajcarske Urs Šmid i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Jakup Beriš. Tema u 2024. godini je  jačanje otpornosti na sve učestalije suše koje su posledica klimatskih promena i jačanje svesti o važnosti i očuvanja vlažnih staništa i biološke raznovrsnosti, a Vujović je istakla da su to oblasti kojima Ministarstvo posvećuje veliku pažnju.

„Mnogo smo uradili tokom četiri godine, kako po pitanju unapređenja regulatornog okvira, tako i kroz investicije u oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama i podrške privredi u zelenoj tranziciji. Trenutno radimo na značajnom planskom dokumentu 'Strategiji zaštite životne sredine - Zelena agenda', čije usvajanje očekujemo do kraja godine. U prethodnom periodu usvojili smo i Strategiju niskougljeničnog razvoja. Nacionalno utvrđenim doprinosom povećali smo klimatsku ambiciju, i nameravamo da do 2030. godine smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3%, u odnosu na 1990. Radimo i na novim zakonima o zaštiti vazduha i zaštiti prirode, kao i ostalim pravnim aktima, kako bi nastavili usklađivanje sa EU regulativom“, rekla je Vujović.

Vujović Dan životne sredine 3.jpgPotpredsednica Vlade je navela da je jedan od najvažnijih prioriteta države ubrzanje zelene tranzicije kao i da, imajući u vidu ambiciozne ciljeve do 2050. godine, mora još više da se radi u saradnji sa svim relevantnim akterima.

„U ovoj oblasti je važna saradnja s privredom, jer kompanije svojim idejama i rešenjima doprinose procesu zelene transformacije, koja je važna i za građane. Ministarstvo koje vodim, pokrenulo je i nacionalnu kampanju 'Sarađuj, ne zagađuj', kako bismo podizali svest građana o tome koliko je svaki mali korak važan za unapređenje stanja životne sredine.

Tokom manifestacije, simbolično je otvoren i Javni poziv za inovativna rešenja za očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima i u njihovoj neposrednoj blizini,  uz podršku Vlade Švedske kroz projekat „EU za zelenu agendu u Srbiji“.

Vujović Dan životne sredne 4.jpg

Vujović je zahvalila parnertnerima - Evropskoj uniji, Vladi Švajcarske, Vladi Kraljevine Švedske, kao i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj i svima koji su dali doprinos podizanju standarda zaštite životne sredine u Srbiji.

Današnji događaj je, pored Ministarstva zaštite životne sredine, organizovao i UNDP, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, u okviru Evropske zelene nedelje.