Vujović: Za zaštićena područja u 2024. obezbeđena rekordno visoka sredstva

Irena portretna 4

Vujović: Za zaštićena područja u 2024. obezbeđena rekordno visoka sredstva

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je za sufinansiranje programa upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog značaja u Srbiji za 2024. godinu, obezbeđeno 500 miliona dinara, što je najveći iznos koji je do sada opredeljen u te svrhe.

Vujović je istakla da Ministarstvo koje vodi u prethodnom periodu svake godine nastojalo da poveća ukupnu površinu teritorije pod zaštitom. U ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou.

„Srbija je bogata prirodnim dobrima, a naš zadatak je da o njima brinemo i sačuvamo ih za buduće generacije. Ove godine smo za brigu o prirodi izdvojili pola milijarde dinara, što je dvostruko više u odnosu na 2020. ili 2021. godinu. Ovaj iznos će se koristiti kako bi se očuvalo i unapredilo stanje zaštićenih područja. U ovoj godini, sufinansiramo i nova zaštićena područja proglašena u 2023. godini. Nastavićemo i u narednom periodu da odvajamo sredstva za naše bisere prirode“, rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da je 2020. godine u ove svrhe izdvojeno 229 miliona dinara, 2021. godine opredeljeno je 264,8 miliona dinara, a u prethodnoj godini je iznos subvencija bio 355 miliona dinara.

Sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljača, čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenog područja, zatim izgradnja, opremanje i održavanje objekata i uređenje prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara.