Vujović: Podrška EU Srbiji u ispunjavanju ciljeva Zelene agende

Вујовић: Подршка ЕУ Србији у испуњавању циљева Зелене агенде

Vujović: Podrška EU Srbiji u ispunjavanju ciljeva Zelene agende

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa šefom za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji Nikolom Bertolinijem, stalnom predstavnicom UNDP-a Fransin Pikap, šefom kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandrom Bragonzijem i Karin Mekdonald iz Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA),  sa kojima je razgovarala o implementaciji IPA projekta „Zelena agenda za Srbiju“, vrednog osam miliona evra koji će finansirati Evropska unija.

Vujović: Podrška EU Srbiji u ispunjavanju ciljeva Zelene agendeProjektna aktivnost odnosi se na uvođenje ekološke politike i mera energetske efikasnosti, kao pilot aktivnosti na teritoriji cele Srbije, i to na svim nivoima - republičkom i lokalnom, u cilju podrške „Zelenoj agendi za Zapadni Balkan“.

Ministarka je navela da je Zelena agenda prioritet za Vladu Republike Srbije, dodajući da je nedavno održan i prvi sastanak Radne grupe za implementaciju Deklaracije iz Sofije.

-Planirano je da aktivnosti u okviru IPA projekta „Zelena agenda za Srbiju“ sprovodimo u šest oblasti koje se odnose na klimatsku akciju, energetiku, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja, zaštitu prirode i biodiverziteta i održivu proizvodnju hrane. Sve ove aktivnosti u skladu su sa „Zelenom agendom za Zapadni Balkan“ i svojevrsna su podrška ovom strateškom konceptu kojem je Srbija posvećena – rekla je Vujović.

Vujović je prisutne upoznala i sa vizijom i ciljevima Srbije na polju zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promena.
 
Vujović: Podrška EU Srbiji u ispunjavanju ciljeva Zelene agende-Želimo da unapredimo kvalitet vazduha, da rešimo pitanje upravljanja otpadom i izgradimo infrastrukturu za prečišćavanje otpadnih voda i nedostajuću kanalizacionu mrežu. To su prioritetni projekti na kojima radimo i koji se uklapaju u Zelenu agendu. Paralelno sa tim radimo i na unapređenju zakonodavnog okvira i njegovom usklađivanju sa regulativom EU. Usvojili smo Zakon o klimatskim promenama, oformili Nacionalni savet za klimatske promene, a trenutno se izrađuje i Strategija niskougljeničnog razvoja, koju ćemo usvojiti mnogo pre predviđenog roka, kao i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove čiji je rok za donošenje 2023. godine – rekla je Vujović.

Ministarka je zahvalila UNDP i evropskim partnerima na podršci u pripremi i realizaciji zelenih projekata koji su važni za Srbiju i poručila da očekuje nastavak uspešne saradnje i u budućnosti.