Vujović: Ovo će biti godina ulaganja u životnu sredinu i rešavanja decenijskih problema

Вујовић: Ово ће бити година улагања у животну средину и решавања деценијских проблема

Vujović: Ovo će biti godina ulaganja u životnu sredinu i rešavanja decenijskih problema

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je danas, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se tradicionalno obeležava 5. juna, da će ovo biti godina ulaganja u ekologiju i rešavanja decenijskih problema u ovoj oblasti.

Vujović je naglasila da je cilj države da u narednom periodu ukloni sav istorijski otpad na svojoj teritoriji – do nultog stanja životne sredine.

- Po prvi put će se čistiti kompletne lokacije na kojima je skladišten takav otpad, što je do sada rađeno samo parcijalno. To je prioritet Ministarstva koje vodim, i time će se zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu, dok će se tekući opasan otpad još strožije kontrolosati kako bi se zaštitila životna sredina i zdravlje građana – rekla je ministarka.

Ministarska je poručila da Srbiju u narednih pet godina očekuju najveće zelene kapitalne investicije ikada, koje će promeniti ekološku sliku zemlje na bolje. Ključni prioriteti su, kako je navela, borba sa zagađenjem vazduha, pravilan tretman otpadnih voda i upravljanje otpadom.
 
- Ove godine, država je po prvi put subvencionisala zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima. Uz subvencije za pošumljavanje, podržali smo više od 50 lokalnih samouprava. Takođe, uz podršku evropskih partnera, obezbedili smo sredstva za izgradnju 27 prečistača otpadnih voda, sa pratećom kanalizacionom mrežom, a do kraja godine krenuće izgradnja prvih postrojenja. Podržaćemo lokalne samouprave u rešavanju problema divljih deponija. Posebno je važno naglasiti da krećemo i u izgradnju osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom, ka kojima će gravitirati 50 gradova i opština – navela je Vujović.

Ministarka je poručila da je Srbija zemlja bogata prirodnim lepotama i da svi zajedno moramo da se trudimo da sačuvamo prirodu za generacije koje dolaze.

- Zato je jedan od naših glavnih zadataka da razvijamo svest da je životna sredina samo jedna i da od našeg odnosa prema okolini zavisi i kakav ćemo kvalitet života imati – rekla je Vujović.