Vujović: Novi zakon za bolju zaštitu prirode

Вујовић: Нови закон за бољу заштиту природе

Vujović: Novi zakon za bolju zaštitu prirode

Zakon o izmenama i dopunama zakona o zaštiti prirode usvojen je danas u Narodnoj skupštini, a kako je navela ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, novi propis će unaprediti pravni okvir, da bi se na što bolji način sačuvala prirodna dobra za buduće generacije.

Vujović je istakla da ovaj propis omogućava efikasniju reakciju države kako bi se zaštitila priroda kroz uvođenje načela predostrožnosti, ali i kroz akt o uslovima zaštite prirode.

- Načelo predostrožnosti omogućava da se odmah reaguje u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu, čak iako u tom trenutku nema dovoljno naučnih podataka. Zakonom je predviđeno da ministarstvo ili nadležni pokrajinski organ, preuzmu obavezu izdavanja akta o uslovima zaštite prirode, kako bi imali mogućnost boljeg uvida i blagovremenog reagovanja za sve aktivnosti u zaštićenim područjima prve i druge kategorije – rekla  je Vujović.

Prema njenim rečima, novim zakonskim rešenjem omogućava se povećanje površine pod zaštitom. Zakonom je predviđeno, kako dodaje, i formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja, u čijem radu će učestvovati lokalno stanovništvo i ostali korisnici zaštićenog područja, uključujući i organizacije civilnog društva.

Jedan od razloga za izmene Zakona, kaže Vujović, odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se direktno obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno područje i zaštićeno.

Vujović je navela da su novim zakonom preciznije definisane odredbe koje se odnose na postupak Ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu i uspostavljanje ekološke mreže. Uspostavljanje ekološke mreže EU Natura 2000 u Srbiji, kako je rekla, jedan je od najvažnijih procesa u zaštiti prirode, a definiše se u skladu sa zahtevima evropske Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divljih životinjskih i biljnih vrsta i Direktive o očuvanju divljih ptica.

- Imajući u vidu usvojene izmene, koje su u skladu sa evropskom regulativom u ovoj oblasti, uverena sam da će ovaj zakon, unaprediti sistem zaštite prirode. Priroda je jedinstvena i zato je obaveza svih nas da na najbolji način o njoj brinemo i sačuvamo je za buduće naraštaje – poručila je Vujović.