Vlada Holandije pomaže razvoj infrastrukture u životnoj sredini

Vlada Holandije pomaže razvoj infrastrukture u životnoj sredini

vest-1Danas je održan sastanak između dr Stane Božović, predsednice pregovaračke grupe za Poglavlje 27, Životna sredina i klimatske promene, i Mariel van Miltenburg, zamenice Nj.E. ambasadora Holandije.

''Vlada Republike Srbije je u protekle dve godine uspela da reši preko 80% svih problematičnih infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine koje smo nasledili, a koji se finansiraju iz fondova EU. Trenutno Ministarstvo finansira projektovanje i izgradnju postrojenja za tretman mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i priprema tehničku i finansijsku podršku za projektovanje i izgradnju glavnog kolektora grada Leskovca. Procenat prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji je 8%, a naš cilj, kao buduće zemlje članice EU je 100%. Podrška međunarodnih institucija nam je bila i ostaće od velikog značaja za uspešnu pripremu i realizaciju investicija u zaštitu životne sredine i mi smo vam, kao Vlada Republike Srbije, izuzetno zahvalni što je Vlada Holandije potvrdila svoje nastojanje da tu podršku nastavi i u budućnosti.'', istakla je tom prilikom dr Stana Božović.

Tom prilikom je potvrđena posvećenost Vlade Holandije pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, kao i podrška dostizanju standarda koji se tiču zaštite životne sredine. Vlada Holandije je do sada uložila značajna donatorska sredstva u razvoj infrastrukture u oblasti životne sredine i želi da nastavi dobru saradnju sa Vladom Srbije.

Sa tim u vezi, zamenica ambasadora je potvrdila nastojanje Vlade Holandije da obezbedi donatorska sredstva u iznosu od  7 600 000 eura za izgradnju kanalizacione mreže za grad Leskovac, što će, kako je rečeno, ujedno da predstavlja i zamenu za nacionalno sufinansiranje Republike Srbije u projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Leskovca koje finansira Evropska Unija.

''Holandija u potpunosti podržava proces pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i mi znamo za izazove sa kojima se susrećete, a koji se tiču procesa dostizanja standarda u oblasti zaštite životne sredine. Leskovac je jedan od projekata koji je podržala Vlada Holandije i mi želimo da nastavimo da investiramo u leskovački region. Iskoristila bih ovu priliku i da Vas obavestim da je pored holandske kompanije koja već posluje u Grdelici, za investicije i otvaranje novih radnih mesta zainteresovano još holandskih kompanija.'', istakla je van Miltenburg.