Utvrđeni dalji koraci za uspostavljanje Rezervata biosfere „Tara-Drina“ i unapređenje saradnje u upravljanju nacionalnim parkovima

Завод, састанак1.jpg

Utvrđeni dalji koraci za uspostavljanje Rezervata biosfere „Tara-Drina“ i unapređenje saradnje u upravljanju nacionalnim parkovima

Uoči Prvog svesrpskog sabora, danas je održan sastanak u cilju unapređenja stanja zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske, kao i narednim koracima kako bi se kandidovao prekogranični Rezervat biosfere „Tara-Drina” u okviru programa UNESCO „Čovek i biosfera”.

Zavod,sastanak2.jpg„Za sve nas je od velike važnosti da produbljujemo saradnju i jedinstvo u oblasti zaštite prirode sa obe strane Drine. Rezervat biosfere bi obuhvatao zaštićena područja nacionalnih parkova „Tara“ i „Drina“, Parka prirode „Šargan-Mokra gora“ i dela Parka prirode „Zlatibor“. To znači da bi bilo uspostavljeno oko 120.000 hektara rezervata, što će biti primer zajedničkog upravljanja velikim zaštićenim područjem“, rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Pored Pavkov, sastanku su prisustvovali direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije Marina Šibalić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Jasna Milešević, kao i predstavnici Nacionalnih parkova „Tara” i „Drina”, Parka prirode „Šargan-Mokra gora”, Šumskog gazdinstva „Višegrad” i Javnog preduzeća „Srbijašume”.

Definisana je kontinuirana saradnja nadležnih organa u ovoj oblasti i zakazan naredni sastanak u Višegradu za 19. jul , na kom će se raditi na regionalnim ciljevima zaštite prirode koji otvaraju mogućnost za održivi društveno-ekonomski razvoj i podršku naučno-istraživačkom radu.

Zavod,sastanak3.jpgU cilju daljeg unapređenja saradnje i razmene iskustava na polju upravljanja nacionalnim parkovima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, istovremeno je održan sastanak direktora nacionalnih parkova „Fruška gora”, „Đerdap” i „Kozara”.

U nacionalnim parkovima, kao područjima sa raznovrsnim prirodnim ekosistemima od velikog značaja, očuvanje biodiverziteta je, kroz primenu aktivnih mera zaštite, podignuto na najviši nivo. Zaštićena područja pružaju mogućnost za izradu naučno-istraživačkih radova u cilju popularizacije nauke, efikasnijeg monitoringa područja i istraživanja prirodnih bogatstava. 

Direktori su se složili da je važnost dobrog upravljanja nacionalnim parkovima ono što povezuje Frušku goru, Đerdap i Kozaru, kao i ostala zaštićena područja. Saradnja u oblasti zaštite prirode između Republike Srbije i Republike Srpske biće prioritet i u narednom periodu.