Upućen poziv industriji da doprinesu primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji

Upućen poziv industriji da doprinesu primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji

IMG_20180412_092603_094Danas je u Privrednoj komori Srbije predstavljen projekat kojim se nastavlja rad na primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji, 75/2010/EU, čime se pruža izuzetno značajan doprinos pripremama za otvaranje Poglavlja 27 i uspostavljanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine.

Projekat „Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji“ koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Centrom za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta BU, finansijsku pomoć Kraljevine Švedske i podršku Privredne komore Srbije, odgovara na izazove koje postavlja najzahtevnija i najkompleksnija direktiva za Poglavlje 27. Direktiva o industrijskim emisijama odnosi se na skoro sve oblasti privrede, naročito oblast energetike, metalske i hemijske industrije i poljoprivrede, odnosno prehrambene industrije, a njena primena obuhvata 227 postrojenja, od čega 93 farme u Srbiji. U onom obimu u kom se industrijski sektor blagovremeno uključi i dostavi podatke potrebne za utvrđivanje specifičnog plana implementacije Direktive o industrijskim emisijama, zavisiće uspeh pregovaranja i otvaranja Poglavlja 27.

20180412_091937„Srbija se opredeljuje za put koji nas vodi ka priključenju bogatijem, razvijenom svetu, a kojom brzinom ćemo ga preći, zavisi isključivo od nas. Privreda je naš značajan partner - industrija je oblast koja najviše zagađuje životnu sredinu, ali ujedno i najveći investitor očuvanja životne sredine i prirode.“ rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na skupu. „Projekat primene Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji je toliko koristan za Srbiju, da su njegovi rezultati i posledice nemerljivi. On doprinosi razvoju i afirmaciji naše privrede, a ujedno boljoj životnoj sredini i zdravlju ljudi. Ukoliko se u industrijskom sektoru blagovremeno ne prilagode svetskim standardima proizvodnje sa aspekta zaštite životne sredine, unapred će izgubiti svetsku tržišnu utakmicu. Zato apelujemo na privredne subjekte da se odazovu našem pozivu i dostave potrebne podatke, u cilju primene Direktive i uspeha u pregovaranju za otvaranje Poglavlja 27. To je u interesu i samih privrednih subjekata, i Srbije u celini“ istakao je Trivan.  „Ukoliko se na vreme ostvare ovi ciljevi, to će omogućiti da izbegnemo greške koje su činile druge zemlje iz našeg okruženja u procesu pridruživanja EU, koje su ih mnogo koštale. Zahtevi Direktive su visoki, ali uz znanje, kompetenciju i upornost koje Srbija poseduje, industrija može da dosegne evropske standarde proizvodnje koji čuvaju životnu sredinu“ zaključio je ministar.

Projekat „Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji“ je nastavak podrške koju Kraljevina Švedska pruža Srbiji u sprovođenju programa integrisanih dozvola. „Švedska u potpunosti podržava Srbiju na njenom putu za uključivanje u Evropsku uniju. Samo tokom poslednje četiri godine Švedska je Srbiji  dodelila 12 miliona evra za projekte u oblasti životne sredine. Projekat „Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji“ doprineće da postane konkturentnija na međunarodnom tržištu,  ali i zdravija i ekološki čistija zemlja. Ciljevi koji se ostvaruju ovakvim projektom nisu usmereni samo ka čistijoj, već i efikasnijoj proizvodnji, i otvaraju nove razvojne perspektive, nova radna mesta“, rekao je ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu Jan Lundin.

Projekat „Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji“ predstavlja nastavak aktivnosti na uspostavljanju održivog pristupa za primenu Direktive o industrijskim emisijama u postrojenjima, i trajaće do 2020. godine, a ukupna vrednost prve i druge faze iznosi 2,3 miliona evra.

Video-materijal sa skupa možete preuzeti sa www.infobiro.tv