Unapređenje sistema upravljanja opasnim otpadom

Unapređenje sistema upravljanja opasnim otpadom

„Upravljanje opasnim otpadom je izuzetno značajna tema za Republiku Srbiju. Ključni koraci ka unapređenju sistema upravljanja opasnim otpadom uključuju jačanje postojećih i razvoj novih mera za uspostavljanje integralnog sistema, dalju integraciju politike životne sredine u ostale sektorske politike, prihvatanje veće pojedinačne odgovornosti za životnu sredinu i aktivnije učešće javnosti u procesima donošenja odluka“, izjavila je danas ministar Snežana Bogosavljević Bošković prilikom otvaranja konferencije povodom početka realizacije Tvining Projekta „Unapređenje sistema upravljanja opasnim otpadom u Republici Srbiji - Integrisani plan upravljanja opasnim otpadom“.Ministar je ovom prilikom istakla da dugoročna strategija naše zemlje u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, podrazumeva poboljšanje kvaliteta života stanovništva osiguravanjem željenih uslova životne sredine i očuvanjem prirode zasnovane na održivom upravljanju životnom sredinom, a samim tim i otpadom.

„Utvrđivanje ekonomskih instrumenata i finansijskih mehanizama je neophodno kako bi se osigurao sistem za domaća i inostrana ulaganja u dugoročno održive aktivnosti upravljanja otpadom kao jednog od značajnijih segmenata sistema zaštite životne sredine“, rekla je ministar i dodala da je jačanje profesionalnih i institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom jedan od ciljeva Vlade koji je definisan u ciljevima Strategije upravljanja otpadom.

Govoreći o važnosti projekta, ministar je rekla da se realizacijom Tvining Prijekta pre svega se obezbeđuje izrada i unapređenje postojeće regulative u oblasti upravljanja opasnim otpadom, koja proizilazi iz Zakona o upravljanju otpadom, odnosno izrada nacionalnih planova za pojedine tokove opasnog otpada.

„Ovim projektom Republika Srbija treba da zaokruži uspostavljanje zakonodavnog sistema upravljanja otpadom kroz usklađivanje sa zahtevima EU direktiva, izradu nedostajućih i izmene i dopune podzakonskih akata u oblasti upravljanja otpadom“, objasnila je ministar i dodala da je poseban cilj definisan kroz postupak revizije Strategije upravljanja otpadom za period 2010-2019. godine. „U delu opasnog otpada cilj je da se obezbede uslovi za unapređenje sistema upravljanja opasnim otpadom, što podrazumeva pre svega uvođenje odvojenog, sakupljanje i tretman opasnog otpada iz domaćinstava i industrije, jačanje profesionalnih i institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom, izgradnju centralnih regionalnih skladišta opasnog otpada i postrojenje za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada, a u dugoročnom periodu neophodno je obezbediti kapacitete za spaljivanje organskog industrijskog i medicinskog otpada“, rekla je ministar.

„Potrebno je stvoriti osećaj odgovornosti za postupanje sa otpadom na svim nivoima, osigurati prepoznavanje problema, obezbediti tačne i potpune informacije, promovisati principe, podsticajne mere i partnerstvo javnog i privatnog sektora u upravljanju otpadom“, zaključila je ministar Bogosavljević Bošković i zahvalila se svim učesnicima usmerenih ka stvaranju uslova za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta, posebno se zahvalivši partnerima iz Evropske unije.

Planirano je da Projekat traje 2 godine, sa mogućim produženjem od 6 meseci. Ukupna vrednost projekta je milion evra, s tim da model kofinansiranja podrazumeva da Evropska Unija učestvije sa 95%, a Republika Srbija sa 5%. Predlagač projekat je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a projekat je odobren od strane Evropske Komisije u IV kvartalu 2014. godine. Sve definisane aktivnosti i očekivani rezultati projekat su u funkciji ispunjavanja zahetva koji su propisani EU direktivama. Opšti cilj ovog projekta je da pomogne Srbiji u ispunjenju zakonodavstva EU iz oblasti zaštite životne sredine, kroz institucionalnu izgradnju i unapređenje infrastukture u oblasti životne sredine. Svrha projekta je razvoj i unapređenje sistema upravljanja otpadom, kroz završetak zakonodavstva, strateško planiranje i sprovođenje okvira za upravljanje posebnim tokovima opasnog otpada u skladu sa standardima Evropske unije i zakonodavstvom Srbije.

Na konferenciji su se obratili i ambasador, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, Visoki predstavnik Austrijskog Ministarstva zaštite životne sredine Monika Mörth, šef Pregovaračke grupe za EU Tanja Miščević i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.