Uloga i obaveze industrije u skladu sa nacionalnim propisima kojima se uređuju biocidni proizvodi, kao i EU Uredbom o biocidnim proizvodima

Uloga i obaveze industrije u skladu sa nacionalnim propisima kojima se uređuju biocidni proizvodi, kao i EU Uredbom o biocidnim proizvodima

BPR 1Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektor za planiranje i upravljanje, Odeljenje za hemikalije, u okviru projekta „Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji“ koji ministarstvo realizuje sa Švedskom agencijom za hemikalije (KemI), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, održalo je Sastanak sa privrednim subjektima i drugim zainteresovanim stranama na kome su razmatrani uloga i obaveze industrije koje proističu iz nacionalnih propisa kojima se uređuju biocidni proizvodi, kao i EU Uredbe o biocidnim proizvodima (Uredba (EU) 528/2012 o činjenju dostupnim i korišćenju biocidnih proizvoda).

Zakon o biocidnim proizvodima („Službeni glasnik RS”, br. 36/09, 88/10, 92/11 i 25/15) koji je usvojen maja 2009. godine i propisi doneti na osnovu ovog zakona usaglašeni su sa Uputstvom 98/8/EK. U međuvremenu je, donošenjem Uredbe o biocidnim proizvodima koja se primenjuje od 1. septembra 2013. godine, u EU promenjen pravni okvir koji uređuje biocidne proizvode.

BPR 2U cilju informisanja privrednih subjekata koji stavljaju u promet i koriste biocidne proizvode o njihovim ulogama i obavezama koje će imati u skladu sa ovom Uredbom nakon pristupanja Srbije EU, kao i o zakonodavnim aktivnostima koje ministarstvo planira radi usaglašavanja nacionalnih propisa sa odredbama ove uredbe, predstavnici ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine i Švedske agencije za hemikalije održali su sledeće prezentacije:

BPR 3Sastanku je prisustvovalo preko 100 učesnika i to predstavnici privrede, savetnici za hemikalije, kao i predstavnici državnih organa i inspekcije. Učesnici skupa ocenili su da su pružene informacije adekvatne i korisne, a predstavnici industrije pokazali su interesovanje za učešće na budućim seminarima i sastancima, kao i za detaljnijim obukama u ovoj oblasti.