U Zrenjaninu kampanja „Ne pali strnjiku!“

U Zrenjaninu kampanja „Ne pali strnjiku!“

U Zrenjaninu je danas održan prvi od šest edukativnih skupova u okviru kampanje „Ne pali strnjiku!“ koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP i Lovačkim savezom Srbije.

Na izuzetno posećenoj informativno-edukativnoj radionici koja je okupila članove lovačkih udruženja, poljoprivredno-čuvarskih službi, Odeljenja za vanredne situacije, dobrovoljnog vatrogasnog društva,  i drugih nadležnih i zainteresovanih entiteta ovog područja, predočene su moguće pogubne posledice uništavanja biljnih ostataka na strnim usevima paljenjem požara.

Kako je tom prilikom rečeno, posledice paljenja strnjike mogu biti ogromna materijalna šteta i izgubljeni ljudski životi, a posebna šteta nanosi se prirodi. Dušan Ognjanović iz Sektora za zaštitu prirode i klimatske promene Ministarstva, objasnio je da su paljenjem strnjike ugroženi čitavi ekosistemi i nanosi velika šteta po ukupan biodiverzitet Srbije. Zaštićena priroda, delovi prirode koji nas okružuju pripadaju svima nama, i štetu nastalu požarima trpimo svi mi, istakao je Ognjanović. Greške u upravljanju prirodom mnogo koštaju jednu zemlju, zbog čega je zaštita biodiverziteta i bezbednosno pitanje. Postoje brojni negativni efekti paljenja strnih ostataka na obradivim površinama u Srbiji, koji se odnose na ozbiljne posledice po divlje biljne i životinjske vrste, njihove populacije i staništa, ekosisteme i koridore koji ih povezuju. Paljevinom se dešavaju veliki poremećaji u ekosistemima, pa na takvim površinama mogu da se pojave invazivne vrste, glodari, što uz smanjenje plodnosti zemljišta predstavlja dodatni gubitak za poljoprivrednike, naveo je, između ostalog, Ognjanović.

Branislav Galešev iz Sektora za nadzor i predostrožnost Ministarstva ukazao je, pored ostalih, i na posledice emisije štetnih i opasnih materija po životnu sredinu do kojih dolazi usled ovih požara. On je pozvao građane da reaguju, i ukoliko vide pojavu požara na otvorenom prostoru, podnesu prijavu nadležnoj inspekciji, po mogućstvu uz fotografiju područja koje gori, sa  upisanim vremenom i mestom.

Novak Andrić, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine ukazao je da požari usled paljenja strnjike na otvorenom predstavljaju veliku pretnju lovnoj divljači i nanose veliku štetu ovom nacionalnom resursu. On je istakao da će se lovci u punom kapacitetu uključiti u ovu kampanju i pojačati kontrolu u lovištima, i uz saradnju sa svim nadležnim subjektima doprineti sprečavanju ovih nezakonitih radnji.

Kako je Karlo Kvapil iz Lovačkog saveza Srbije naglasio, u okviru kampanje „Ne pali strnjiku!“ biće organizovane radionice i u drugim gradovima Srbije, kako bi sazrela svest u javnosti da je spaljivanje strnjike višestruko štetno.

U raspravi koja je otvorena, dat je niz predloga za suzbijanje ove pojave, i data inicijativa za zaoštravanje kaznene politike.