Treći sastanak Upravnog odbora projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“

Слика

Treći sastanak Upravnog odbora projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“

Danas je održan Treći sastanak Upravnog odbora projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji su otvorili državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić, šef operacija Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš, a prisustvovali su mu i predstavnici ambasada Švedske i Švajcarske, Evropske investicione banke i drugih ministarstava.

slika 1Tema sastanka bili su rezultati pilot projekata sprovedenih 2022. godine, javni poziv za prijavljivanje novih projekata za 2023. godinu, kao i status sprovođenja podržanih projekata iz oblasti dekarbonizacije, cirkularne ekonomije, smanjenja zagađenja, prirode i biodiverziteta i održivog sistema ishrane.

„Tokom prethodne dve godine, uprkos svim izazovima globalne bezbednosne, energetske i ekonomske krize, ostvaren je značajan napredak u oblasti zaštite životne sredine, pre svega kroz unapređenje regulatornog okvira za bržu i efikasniju zelenu transformaciju Srbije. Usvojili smo preko potrebne propise i politike, što predstavlja značajan korak u procesu usklađivanja sa EU, kao što su Zakon o upravljanju otpadom, Program kvaliteta vazduha, Program cirkularne ekonomije, izmene i dopune Zakona o zaštiti vazduha, Nacionalno utvrđeni doprinos sa povećanjem klimatske ambicije“, rekla je Dokić.

Državna sekretarka je najavila i da će se u narednim mesecima usvojiti Strategija razvoja sa niskim emisijama ugljenika sa Akcionim planom. „To će dodatno doprineti dekarbonizaciji naše privrede. Uskoro će industrije i kompanije koje su veliki emiteri dobiti jasne regulatorne smernice o dozvolama za emisiju gasova sa efektom staklene bašte, praćenju i izveštavanju o njihovim emisijama. Ova važna prekretnica biće ključni element transformacije zelene ekonomije, zajedno sa tekućim radom na integrisanom sprečavanju zagađenja i dozvolama za kontrolu i smanjenje štetnih emisija iz industrijskog sektora“, istakla je ona, dodavši da će i nova Strategija zaštite životne sredine - Zelena agenda za Srbiju, koja se razvija uz podršku ovog projekta, takođe biti jedan od ključnih strateških dokumenata za našu zemlju i ključni pokretač zelene transformacije.

Podsećamo da inicijativa „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ posebnu pažnju posvećuje motivaciji, identifikaciji i praktičnom radu sa organizacijama iz različitih sektora koje su spremne da preduzmu određene mere „ozelenjavanja“ i budu nosioci zelene transformacije. U februaru su 83 kompanije dobile mentorsku pomoć, a 16 najperspektivnijih predloga koji bi doprineli ubrzanju i olakšanju zelene tranzicije privrede i društva u Srbiji dobilo je finansijsku pomoć.