TAIEX ekspertske misije o uspostavljanju Natura 2000 u Republici Srbiji

TAIEX ekspertske misije o uspostavljanju Natura 2000 u Republici Srbiji

foto 1Druga po redu ekspertska misija iz okvira TAIEX pomoći Republici Srbiji od strane Evropske komisije održana je od 05. do 09. februara 2018. godine, usmerena ka uspostavljanju evropske ekološke mreže Natura 2000 u Republici Srbiji.

U okviru misije nastavljen je program obuke u kojoj je učestvovalo 30 nacionalnih naučnih eksperata, predstavnika relevantnih institucija: Ministarstva zaštite životne sredine,  Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode AP Vojvodine, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Tokom ove misije prezentovana je primena metodologije za prikupljanje podataka o tipovima staništa i određenim taksonomskim grupama (beskičmenjaci, herpetofauna i sisari) uključujući i upravljanje Natura 2000 područjima, mere zaštite, održivo korišćenje vrsta u oblasti lovstva, ribarstva i poljoprivrede i izveštavanje u skladu sa direktivama. U skladu sa potrebama pripreme pregovaračkih pozicija Republike Srbije za Poglavlje 27 – za zaštitu prirode, eksperti su predstavili iskustva svojih zemalja u procesu pregovaranja i dali smernice za Srbiju u odnosu na dopune aneksa Direktiva o staništima i pticama, imajući u vidu i regionalni značaj tih predloga i odobravanje istih od strane susednih zemalja.

foto 3Evropska Komisija odobrila je TAIEX pomoć Republici Srbiji sa ciljem jačanja kapaciteta nacionalnih eksperata za primenu metodologije mapiranja staništa i vrsta radi uspostavljanja Natura 2000 u Srbiji. Pomoć se ralizuje kroz seriju od tri ekspertske misije koje organizuje TAIEX kancelarija u Briselu u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Prva ekspertska misija održana je u periodu od 17. do 21. jula 2017. godine tokom koje su eksperti iz Hrvatske i Slovenije predstavili proces uspostavljanja evropske ekološke mreže Natura 2000 kroz transpoziciju EU Direktiva o staništima i pticama sa posebnim osvrtom na primenu metodologije za prikupljanje naučnih podataka o tipovima staništa i određenim vrstama, definisanje granica, saradnju sa svim sektorima i zainteresovanim stranama i selekciju Natura 2000 područja. Takođe su predstavljeni primeri dobre prakse u Hrvatskoj i Sloveniji. Tom prilikom nacionalni eksperti prošli su i terensku obuku za primenu metodologije za kartiranje tipova staništa i odabranih vrsta (flore) na pilot području Veliko ratno ostrvo koje je deo ekološke mreže Republike Srbije.