Švedska je značajan dugogodišnji i strateški partner Republike Srbije u procesu pristupanja EU

Švedska je značajan dugogodišnji i strateški partner Republike Srbije u procesu pristupanja EU

img_3161Državna sekretarka, dr Stana Božović, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, je održala sastanak sa generalnim direktorom međunarodne razvojne pomoći Ministarstva spoljnih poslova Vlade Kraljevine Švedske, Johanesom Oljelundom sa saradnicima, zamenikom ambasadora Kraljevine Švedske u Beogradu, Joahimom Vernom, i direktorom švedske razvojne pomoći u Beogradu, Ola Andersonom.

Razlog za posetu delegacije Vlade Kraljevine Švedske Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine predstavlja činjenica da je Švedska jedan od najznačajnijih donatora Vlade Republike Srbije za oblast zaštite životne sredine. Podsećanja radi, samo u aprilu ove godine, Vlada Republike Srbije je usvojila 4 Zaključka Vlade u cilju potpisivanja 4 specifična bilateralna sporazuma sa Kraljevinom Švedskom, vrednosti oko 9,5 miliona eura.

''Kraljevina Švedska je značajan dugogodišnji i strateški partner Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i jedan od najvećih donatora, naročito za oblas zaštite životne sredine. Kroz proces pristupanja i članstva u EU, Republika Srbija treba da realizuje veliki broj infrastrukturnih investicija u oblasti životne sredine. S tim u vezi, potrebno je izvršiti pripremu velikog broj visokokvalitetnih, relevantnih i zrelih infrastrukturnih projekata, pre svega u oblasti upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama, kao i pripremiti i primeniti značajna iskustva Švedske u oblasti politika koje uređuju oblast zaštite životne sredine.'', istakla je državna sekretarka Božović.

''Kraljevina Švedska je izuzetno zadovoljna sa dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srbijom i u budućnosti će nastaviti sa podrškom  oblasti životne sredine.  Posebno je važno podizanje kapaciteta na svim nivoima kako bi se ova značajna oblast koja prožima sve segmente  društva dobila na značaju, kao što je to slučaj u Kraljevini Švedskoj '', izjavio je gospodin Johanes Oljeljund.

Ministarstvo trenutno sporovodi 6 različitih programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine, koji se finansiraju iz programa pomoći Vlade Kraljevine Švedske. To su: 1) program podrške pripremi za pregovore sa Evropskom Unijom za poglavlje 27, ENVAP faza 3, vrednosti 2,8 miliona evra, zatim 2) program pripreme prioritetne infrastrukture u oblasti životne sredine za finansiranje iz fondova EU, PEID, vrednosti 3,1 milion evra, 3) program podrške razvoju politika i ljudskih kapaciteta za razvoj zaštite životne sredine u Srbiji, EISP II, vrednosti 2,84 miliona evra, 4) Podrška  integrisanom uvođenju prevencije i kontrole zagađenja za velike poljoprivredne farme 5) podrška razvoju upravljanja hemikalijama i biocidima u Republici Srbiji 6) Projekat stabilizacije i proširenja sanitarne deponije ''Duboko'' u Užicu.

Neki od najznačajnijih rezultata u saradnji dve Vlade u oblasti zaštite životne sredine su: uspešno vođena priprema za pregovarački proces za poglavlje 27, čiji je rezultat najavljeno otvaranje poglavlja bez početnih merila i strateški dokument razvoja životne sredine u Srbiji za narednih 25 godina, ''Status i planovi prenošenja i sprovođenja pravnog okvira EU za poglavlje 27, životna sredina i klimatske promene'', zatim otvaranje regionalne sanitarne deponije u Pančevu, puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Beloj Crkvi, uspostavljanje sistema razdvajanja otpada u domaćinstvima u opštini Arilje, izgradnju reciklažnog dvorišta u Bajinoj Bašti i transfer stanice u gradu Čačku