Srbija prva u regionu usvojila plan o smanjenju emisije štetnih gasova

Srbija prva u regionu usvojila plan o smanjenju emisije štetnih gasova

„Srpske nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte usvojila je danas Vlada Srbije, čime je Srbija postala prva država u regionu koja je usvojila plan o smanjenju emisije štetnih gasova za 9,8 posto do 2030.godine“, istakla je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković na ECRAN Konferenciji o klimatskim promenama na visokom nivou u saradnji Evropska Unija – Srbija.

Ministar Bogosavljević Bošković je podsetila da je Ministarstvo uz veliku podršku EU prepoznalo značaj doprinosa smanjenju globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte i iniciralo izradu nacionalno utvrđenih mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte (INDCs - Intended national determined contributions), iako smo država u razvoju pod Okvirnom konvencijom UN o promeni klime i ne veliki emiter ovih gasova.

„Srbija se već suočava sa posledicama promene klime. Prve procene, pokazuju da ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine prelaze 5 milijardi evra, a više od 70% gubitaka povezano je sa sušom i visokim temperaturama. Poplave u samo jednoj, 2014. godini, imale su u R. Srbiji kao epilog ukupne štete procenjene na preko 1,7 milijardi evra, ili više od 4 procenta BDP-a. Poplave koje su se dogodila u Republici Srbiji u maju 2014. godine, u razmerama koje nisu zabeležene u poslednjih 120 godina, ugrozile su živote, zdravlje i imovinu više od 1,6 miliona ljudi u 38 opština u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Procenjuje se da je posle poplava 125.000 stanovnika palo ispod granice siromaštva, što je rezultiralo porastom siromaštva od gotovo 7% u odnosu na prethodnu godinu“, izjalvila je ministar.

Bogosavljević Bošković je izrazila nadu da 21. Konferencija UN o promeni klime u Parizu dovesti do postizanja međunarodnog dogovora, prihvatljivog za sve države članice, i ograničiti rast globalne temperature na 20 S.

Na Konferenciji se obratio i Potpredsednik za energetsku uniju Evropske komisije Maroš Šefčovič, koji je istakao da je važno da se radi na prevenciji u borbi protiv klimatskih promena, kao i da zajedničkim radom tome zajedno doprinesemo.

Šefčovič je naveo da je EU globalni lider u borbi za smanjenje klimatskih promena, kao i da je Srbija jedina od zemalja u regionu izašla sa konkretnim dobrovoljnim brojkama za smanjenje emisije gasova.

"To je važan signal i dobar primer drugim zemljama u regionu, ali i za stanovništvo, jer time pokazuje dalji pravac, a to je okretanje ka zelenoj ekonomiji", rekao je Šefčović.

ECRAN projekat je regionalni projekat koji finansira Evropska komisija i namenjen je zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, a za cilj ima podizanje znanja i jačanje kapaciteta zainteresovanih strana u ovim zemljama u vezi sa zakonodavstvom EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena. Na Konferenciji će biti predstavljeni Nameravani nacionalno određeni doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte Republike Srbije, čime bi Republika Srbija bila prva država regiona koje su ispunile ovu obavezu prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

Na bilateralnom sastanku koji je prethodio Konferenciji predstavljene su aktivnosti u oblasti klimatskih promena, zaštite životne sredine, zaštite prirode. Razgovarano je o daljoj mogućoj saradnji i projektima koji su od obostranog interesa.