Srbija podržava osnovne principe MAAE

Srbija podržava osnovne principe MAAE

20160928_103537-small„Naša zemlja je i dalje odana osnovnim principima i ciljevima Međunarodne Agencije, o sigurnoj i bezbednoj primeni nuklearne energije, isključivo u mirnodopske svrhe, u skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog naoružanja. U tom smislu Srbija će nastaviti da podržava program Agencije za jačanje i poboljšanje efikasnosti u uspešnom sprovođenju mera verifikacije, kao kamena temeljca u međunarodnom režimu razoružavanja“, rekla je dr Stana Božović, predsednik Pregovaračke grupe 27 u ime delegacije Republike Srbije na Generalnoj Konferenciji u Beču.  

Ona je ukazala na značaj koji Republika Srbija pridaje jačanju režima neširenja nuklearnog oružja i na suzbijanju nuklearnog terorizma, koji se između ostalog, ogleda u velikom broju pripremnih radnji u okviru potvrđivanja Dodatnog protokola, uz Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, kao i u raznim aktivnostima na podizanju svesti o nuklearnoj bezbednosti.

„Zaštita javnog zdravlja i životne sredine, od potencijalnih rizika i korišćenje nuklearne energije u globalnom miru i razvoju i za dobrobit budućih generacija“ - je među našim osnovnim ciljevima, naglasila je dr Stana Božović i dodala, da na putu ka postizanju pune usklađenosti sa zahtevima MAAE u oblasti nuklearne bezbednosti, Republika Srbija ulaže značajne napore u obezbeđivanju zakonodavnog i regulatornog okvira.

„Zakon o potvrđivanju amandmana na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala stupio na snagu u Republici Srbiji 5. marta ove godine. Ova ratifikacija je otvorila put brzom globalnom stupanju na snagu izmenjene Konvencije o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala“, rekla je dr Božović.

Konvencija o nuklearnoj sigurnosti, kao i Zajednička konvencija o sigurnosti upravljanja isluženim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, u završnim su fazama postupka ratifikacije. „Ratifikacija navedenih međunarodnih pravnih instrumenata značajno će doprineti jačanju nacionalnog zakonodavnog i regulatornog okvira Srbije“, izjavila je dr Stana Božović.

Ona je kazala da razvijanje nacionalnih propisa na polju nuklearne bezbednosti, stvara pravnu osnovu za usvajanje Procene osnovne bezbednosne ugroženosti i sistema fizičke zaštite kod operatera, što će doprineti ostvarivanju dugoročnih planova i ciljeva, kao što su sprovođenje međunarodnih konvencija i jačanje profesionalnih kapaciteta u oblasti nuklearne sigurnosti i bezbednosti.

20160928_104851Dr Božović je napomenula da su budući planovi Republike Srbije u ovoj oblasti, usvajanje Integrisanog plana nuklearne bezbednosti, dalja implementacija Kodeksa postupanja u vezi sigurnosti i bezbednosti radioaktivnih izvora, kao i Vodiča koji se odnosi na uvoz i izvoz radioaktivnih izvora. „Naši napori na jačanju kapaciteta i poboljšanja infrastrukture u oblasti zaštite od zračenja i nuklearnoj sigurnosti, prepoznati su od strane MAAE i podržani kroz više nacionalnih i međunarodnih projekata, kroz koje je omogućena relevantna ekspertska i tehnička pomoć“ kazala je dr Stana Božović.

Iako je primena nuklearne energije kontrolisana i pokrivena skupom nacionalnih pravnih instrumenata, Republika Srbija je izuzetno posvećena daljem jačanju svog nacionalnog pravnog i regulatornog sistema u oblasti zaštite od zračenja i nuklearne sigurnosti, u skladu sa međunarodnim sigurnosnim standardima i pravnim tekovinama EU, rekla je dr Božović i dodala, da zbog toga Republika Srbija podržava napore Sekretarijata MAAE usmerene na dalje poboljšanje međunarodnih sigurnosnih standarda, preporuka i relevantnih međunarodno pravnih i političkih dokumenata.

„Republika Srbija prepoznaje tehničku pomoć MAAE, kao ključnu podršku u svakom napredovanju i izražava zahvalnost naporima MAAE u uspostavljanju novih instrumenata međunarodne saradnje, u oblasti nuklearne i radijacione sigurnosti. Podržavamo uspostavljanje evropske i centralno azijske mreže za sigurnost, kao i mediteranske mreže za sigurnost transporta“, zaključila je dr Božović.