Sprečen novi ekološki akcident u Obrenovcu

Sprečen novi ekološki akcident u Obrenovcu

IMG-c806d9ef7eab60854f5257b22fa8527a-VU obrenovačkom ataru jutros je otkrivena nova lokacija sa nelegalno zakopanim potencijalno opasnim otpadom. Akcija otkrivanja  nezakonitog skladištenja potencijalno opasnog otpada i zaustavljanja daljih ekoloških posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu,  realizovana je zahvaljujući  aktivnostima  Bezbednosno-informativne agencije, Osnovnog javnog tužilatva iz Obrenovca i Ministarstva zaštite životne sredine.

Mesto gde je otkriven protivzakonito skladišten otpad, odmah je obišao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan „Ovo predstavlja stravičan zločin prema nacionalnom zdravlju i prirodi., “ rekao je Trivan i podsetio da je ovo još jedan u nizu takvih događaja.  „ Pretpostavljamo da je moguće da se radi o organizovanoj grupi.  Ali i ova akcija pokazuje da se se nismo,  niti ćemo se zaustaviti, “ kazao je ministar Trivan i ukazao „ Ekološka bezbednost je jedno od vitalnih pitanja celokupne bezbednosti Srbije.“

IMG-b616fc7b880927b8953f7d8587b15e99-V„Jedan od načina da se ovi ekološki zločini zaustave,  je da se utvrdi gde se i šta nalazi po Srbiji, na čemu se strateški i organizovano radi. Sve što bude pronađeno biće istraženo i analizirano, a  javnost će pravovremeno i u potpunosti biti  obaveštena o svemu. Važno je da i građani  budu podrška,  da obaveste ministarstvo ukoliko sumnjaju da na nekim mestima postoji opasni otpad, .“ rekao je Trivan.

IMG-b0b4539ec0d3dbdc37002e91950337c7-VDr. Slobodan Tošović savetnik ministra rekao je  da  se, na osnovu prvog uvida, može reći da je reč o otpadu industrijskog porekla, mogućem opasnom otpadu, a kako je lokacija slične veličine kao ona u Vukićevici,  može se pretpostaviti da su u pitanju i slične količine.

U daljem toku istrage biće utvrđeno poreklo otpada i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi.