Seminarom za upravljače zaštićenih područja u Sokobanji obeležen Dan zaštite prirode

слика

Seminarom za upravljače zaštićenih područja u Sokobanji obeležen Dan zaštite prirode

Zaštićena područja predstavljaju najbolja mesta na kojima se može pokazati koliko smo sposobni da ujedinimo i ostvarimo ciljeve zaštite prirode i održivog razvoja, kroz saradnju svih relevantnih subjekata – Ministarstva zaštite životne sredine, upravljača, lokalne samouprave i stanovništva.

 

slika 1„Unapređenje upravljanja zaštićenim područjima - osnovni alat i mehanizam za zaštitu prirode“ tema je Seminara za upravljače zaštićenih područja koji se simbolično održava danas u Sokobanji, na Dan zaštite prirode.

Pored ovog Seminara na kojem se govorilo o podizanju kapaciteta upravljanja, primeni zakona o naplati naknade za korišćenje javnih dobara, izradi baze podataka zaštićenih područja, preporukama za unapređenje saradnje čuvarske službe sa inspekcijom i MUP-om, Dan zaštite prirode povod je da se i u drugim zaštićenim područjima organizuju obrazovne, rekreativne i stručne aktivnosti.  

slika 2Podsećamo da je institucionalni rad na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Republike Srbije počeo 11. aprila 1949. godine kada je doneto Rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. Ta mreža danas broji 465 prirodnih dobara i obuhvata nacionalne parkove, parkove prirode, predele izuzetnih odlika, rezervate, zaštićena staništa i spomenike prirode, koji se prostiru na preko 700 hiljada hektara i obuhvataju oko 8 % nacionalne teritorije. 

slika 3U proteklih godinu dana aktima Vlade Republike Srbije proglašena su nova zaštićena područja – predeli izuzetnih odlika „Željin” i „Stolovi”, a povećane su i površine pod zaštitom Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje” i Specijalnog rezervata prirode „Uvac”. Cilj Ministarstva je da se do kraja 2023. godine površina pod zaštićenim područjima podigne na 9 %.

Kako bi se očuvala i unapredila zaštićena područja, u prostorijama Ministarstva je krajem marta potpisano 89 ugovora o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa, a na osnovu Uredbe koju je donela Vlada Republike Srbije.

slika 4