Sastanak o Programu usaglašavanja nacionalnih ciljeva sa Globalnim okvirom za biodiverzitet

Биодиверзитет представљање 1.jpg

Sastanak o Programu usaglašavanja nacionalnih ciljeva sa Globalnim okvirom za biodiverzitet

Održan je drugi sastanak u okviru Programa podrške za usaglašavanje nacionalnih ciljeva sa Globalnim okvirom za biodiverzitet koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) uz implementacionu podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Biodiverzitet predstavljanje 2.jpgPredstavljeni su strateški ciljeve i potciljevi Globalnog okvira za biodiverzitet i uspostavljanje njihove primene na nacionalnom nivou, kao i predlozi preporuka za unapređenje sistema upravljanja zaštićenih područja u okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu".

Kunming-Montreal globalni okvir biodiverziteta do 2030. godine predstavlja doprinos postizanju globalnih Ciljeva održivog razvoja, kao ambiciozna strategija za zaustavljanje gubitka biodiverziteta i osnova promene socio-ekonomskoih odnosa društva prema biodiverzitetu.

Biodiverzitet predstavljanje 3.jpgU cilju sprovođenja obaveza koje proističu iz Konvencije UN o biološkoj raznovrsnosti, i novog Globalni okvir biodiverziteta, Ministarstvo zaštite životne sredine će  koordinirati integrisanje globalnih ciljeva definisanjem nacionalnih ciljeva, mera i aktivnosti, kroz izradu novog Programa zaštite prirode za period do 2032. godine.

Projekat ima četiri komponente: usklađivanje nacionalne strategije tj. programa zaštite prirode, usaglašavanje sistema praćenja, politika i institucionalne koherentnosti, kao i finansiranje biodiverziteta.