Rešava se veliki ekološki problem u Požegi, ministarka Vujović obišla radove

Požega Vujović deponija

Rešava se veliki ekološki problem u Požegi, ministarka Vujović obišla radove

Najveći ekološki problem opštine Požega, nesanitarna deponija na sedam hektara u Godoviku, pored reke Đetinja, rešava se posle više decenija. Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je opštini Požega sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje realizacije projekta sanacije i rekultivacije deponije, a radove na saniranju deponije danas je obišla ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zajedno sa predsednikom opštine Đorđem Nikitovićem.

Požega Vujović deponija 8„Drago mi je što mogu da kažem da danas u Požegi rešavamo veliki ekološki problem i što uveliko teku radovi na saniranju nesanitarne deponije. Prošlog leta, na ovoj deponiji je zamalo došlo i do velike ekološke katastrofe, kada je izbio požar velikih razmera. Ono što je takođe važno jeste to što ćemo čišćenjem i saniranjem ove deponije, očuvati i reku Đetinja, koja je posle svake veće kiše bila zatrpana smećem jer je povlačila otpad sa deponije. Klisura Đetinja, da podsetim, proglašena je krajem juna za Predeo izuzetnih odlika i zaštićeno je područje treće kategorije “, istakla je ministarka Vujović.

U prvoj fazi radova na saniranju deponije u Požegi, koji će biti gotovi do kraja godine, rade se pripremni radovi i ubrzano otplinjavanje. Nakon toga, pristupiće se radovima na preraspodeli masa, to jest formiranju nove kasete otpada sa stabilnim kosinama i formiranju pristupnog puta na telu deponije te izvođenju radova na izgradnji obodnog kanala i sistema za prikupljanje procedne vode.

Požega Vujović deponija 5„Opština Požega već odvozi otpad na regionalnu deponiju Duboko i to je ono na čemu i Ministarstvo intezivno radi: i na izgradnji zelene infrastrukture i na saniranju deponija. Posvećeno radimo na izgradnji šest regionalnih centara i sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će ovog leta početi radovi na izgradnji Regionalnog centra Kalenić. Kada je reč o sanaciji deponija, pored Požege, trenutno saniramo i velike nesanitarne deponije u Rumi, Zrenjaninu i Šapcu, a prošle nedelje smo potpisali ugovore sa 30 jedinica lokalne samouprave za čišćenje više od 170 divljih deponija“, rekla je ministarka Vujović.

Pođega Vujović deponija 4