Regionalna saradnja u oblasti očuvanja biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi

Regionalna saradnja u oblasti očuvanja biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi

IMG_3965Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) je na dvodnevnoj konferenciji u Beogradu pokrenula regionalni projektat za biodiverzitet sa ciljem da istraži sinergije među trenutnim inicijativama za očuvanje biodiverziteta, da formira ciljana partnerstva kako bi se postigli održivi ciljevi i odredi priorite potprojekata koji su u razvoju. Trogodišnji projekat pod nazivom „Otvoreni regionalni fondovi za Jugoistočnu Evropu - Biodiverzitet“ (ORF BD) finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

„Srbija je odlučna u tome da zaustavi gubitak biodiverziteta i da ulaže sredstva da se uspostavi i pusti u rad funkcionalan informacioni sistem za biodiverzitet kao glavni alat za praćenje za budućnost, a u kontekstu regionalnih procesa kao što su Strategija Jugoistočna Evropa 2020 i Strategija Evropske Unije za Dunavski region“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović u svom uvodnom obraćanju.

Božović je istakla da Srbija ulaže sredstva u uspostavljanje i vođenje funkcionalnog informacionog sistema, što predstavlja ključnu osnovu za budući monitoring, kao i da je dobro osmišljena ideja kreiranja politike zasnovane na dokazima, iz tog razloga posebno stalo da istražimo mogućnosti daljeg unapređenja saradnje u zaštićenim područjima i ekosistemima u prekograničnom kontekstu.

„Uprkos velikom naporima koje smo uložili u usklađivanje našeg zakonodavstva sa propisima EU, gubitak biodiverziteta se nastavlja. S obzirom da su naši životi i važni ekosistemi na regionalnom nivou i dalje ugroženi, došlo je vreme da udvostručimo naše napore. Uobičajenim delovanjem nećemo značajno doprineti postizanju globalnog cilja smanjenja gubitka biodiverziteta. Potrebno je postići maksimalnu sinergiju između mera u oblasti klimatskih promena i biodiverziteta. Principi očuvanja biodiverziteta treba da postanu deo strateške politike u Srbiji što je veliki izazov i veoma važan zadatak za nas“, zaključila je državni sekretar.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović je na obeležavanju početka projekta rekao da je Savet opredeljen da radi na tome da se pitanja očuvanja životne sredine, a tako i same zaštite biodiverziteta rešavaju na efikasan način. Savet će uraditi sve što je u njegovoj moći da se standardi procene klimatskih rizika uvedu u zakonske propise, planiranje, inžinjerstvo i građevinarstvo, jer će se njima ublažiti glavni rizici od nepogoda i opasnosti od klimatskih promena u kontekstu razvoja infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi.

Vođa projekta ORF BD Gabrijele Rehbauer naglasila je da je regionalna saradnja na očuvanju biodiverziteta neophodna s obzirom na to da „vrste i staništa ne znaju za granice“ i rekla da uprkos tome što je logičnost regionalne saradnje očigledno neophodna, prevođenje te logike u održiv proces i rezultate predstavlja dugoročan posao i iziskuje jake institucionalne i organizacione strukture. Rehbauer je takođe naglasila i da ekonomska vrednost usluga ekosistema još uvek nije dovoljno ispitana, što znači da donosioci odluka očuvanje biodiverziteta ne posmatraju kao prioritetno pitanje.