Raspisan javni poziv za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama, na raspolaganju dodatna sredstva za čistiji vazduh

Ирена Вујовић

Raspisan javni poziv za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama, na raspolaganju dodatna sredstva za čistiji vazduh

U cilju unapređenja kvaliteta vazduha, Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je još jedan javni poziv za lokalne samouprave, za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navodi da je ovo drugi javni poziv u ovoj godini, raspisan kako bi se gradovima i opštinama stavila na raspolaganje dodatna sredstva za projekte zamene kotlova, kojima se direktno utiče na bolji kvalitet vazduha.

„Unapređenje kvaliteta vazduha jedan je od glavnih prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva koje vodim, a podrška ovakvim projektima je značajna mera u borbi protiv aerozagađenja. Javne konkurse za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama raspisujemo već treću godinu zaredom i trudimo se da u ove svrhe iz godine u godinu odvajamo sve veća sredstva. Ove godine smo već raspisali konkurs u februaru, a javnim pozivom koji je danas raspisan uložićemo dodatna sredstva u zamenu dotrajalih kotlova na mazut i ugalj, kotlovima na ekološki prihvatljivije energente“, rekla je Vujović.

Vujović je rekla da je, pored 220 miliona dinara koji su početkom godine uloženi u sufinansiranje zamene kotlova širom zemlje, ovim javnim pozivom obezbeđeno još 120 miliona. Ona je pozvala gradove i opštine da brzo reaguju i podnesu zahtev za sufinansiranje do 28. Septembra.

„Pozivam lokalne samouprave da iskoriste priliku i kandiduju kvalitetne projekte, kako bi već u narednoj grejnoj sezoni mogli da obezbedimo čistiji vazduh i životnu sredinu za građane“, poručila je Vujović.