Projekat Otvoreni regionalni fond o biodiverzitetu

Projekat Otvoreni regionalni fond o biodiverzitetu

IMG_20140930_103803Dana 30. septembra 2014. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine održan je sastanak predstavnika ministarstva sa predstavnicima GIZ-a Otvoreni regionalni fond, kao deo Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke.

Cilj ovog sastanka bio je, da se predstavnici GIZ-a upoznaju sa prioritetima, trenutnom stanju kao i problemima vezanim za biodiverzitet u Republici Srbiji. Ovom posetom koja je jedna u nizu poseta našoj zemlji, predstavnici GIZ-a su naglasili da bi se projekat odvijao u okviru prekogranične saradnje 2-3 zemlje u trajanju od 3 godine. Ključni ciljevi predloga projekta ORF (otvoreni regionalni fond) o biodiverzitetu su fokusirani na implementaciju Strategije biodiverziteta EU 2020 kroz regionalnu saradnju. Sam projekat ima za cilj jačanje regionalne saradnje i dijaloga, procese, strukturu i kapacitet u oblasti biodiverziteta, i to merama kao što su upravljanje prekograničnim zaštićenim područjima, zajedničko sprovođenje mera (1-12) Strategije EU biodiverziteta 2020 i podrška podizanju javne svesti.

Pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan, zahvalio se predstavnicima GIZ-a Otvoreni regionalni fond za biodiverzitet programa što su odabrali Srbiju, kao potencijalnog učesnika u projektu, i naglasio da će predstavnici ministarstva biti na raspolaganju za sve neophodne informacije kako bi predloženi projekat u potpunosti bio i realizovan.