Predstavljen projekat „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritiska na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“

Predstavljen projekat „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritiska na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“

IMG_5627Mr Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine otvorila je danas sastanak povodom predstavljanja projekta „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritiska na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“. Pored državnog sekretara na skupu su se obratili Pjer Karlo Sandej, predstavnik Regionalne kancelarije za Evropu Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

''Ovo predstavlja važan skup i projekat, kako za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, tako i za Republiku Srbiju. Republika Srbija, kao i ostale zemlje u regionu, suočava se sa velikim brojem problema u oblasti životne sredine i resorno Ministarstvo je veoma aktivno u rešavanju tih problema. Jedan od načina jeste i implementacija velikog broja projekata iz oblasti zaštite životne sredine, kroz Odeljenje za planiranje i upravljanje projektima'', istakla je državni sekretar mr Stana Božović.

Polazna osnova za realizaciju projekta je izrada ''Nacionalnog akcionog plana ublažavanja posledica suše i degradacije zemljišta, prema Konvenciji Ujedinjenih nacija za suzbijanje degradacije zemljišta'', koji je u završnoj favršnoj fazi.Komponente projekta su: osposobljavanje institucionalnog, političkog i naučnog okruženja za dugoročno integrisano upravljanje korišćenjem zemljišta; upravljanje prirodnim resursima u Srbiji i razvoj kapaciteta kroz podizanje ekološke svesti.

DSC02474''Cilj ovog projekta je smanjenje pritisaka na zemljište kao prirodni resurs, kroz zaustavljanje dalje degradacije zemljišta i sprovođenje mera remedijacije u Republici Srbiji. Projekat se realizuje u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i finansiran je od Globalnog fonda za zaštitu životne sredine.Predviđeno vreme za realizaciju projekta je tri godine'', naglasila je Božović.

Državni sekretar mr Stana Božović pozvala je sve zainteresovane otencijalne donatore da se odazovu kako bi svojim sredstvima pomogli proširenju aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine, a vezanih za realizaciju ovog projekta.

Prezentaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine - Sanacija i remedijacija zemljišta možete preuzeti ovde.