Predstavljanje statusa Pregovaračke pozicije na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine

Predstavljanje statusa Pregovaračke pozicije na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine

hfghfghNa 11. sednici Odbora za zaštitu životne sredine 8. maja 2018. godine,  predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine,  šef Pregovaračke grupe 27 i državni sekretar Ivan Karić i zamenik šefa Pregovaračke grupe 27 i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Biljana Filipović Đušić, predstavili su status Pregovaračke pozicije i plan aktivnosti Pregovaračke grupe 27 u narednom periodu.

Šef Pregovaračke grupe 27, Ivan Karić je istakao da  izazovi sa kojima se susreće Pregovaračka grupa 27 su kvalitet i dostupnost informacija, podeljena ili nedovoljno definisana nadležnost, nedostatak strateškog i pravnog okvira, stabilan sistem finansiranja u oblasti životne sredine, kao i nedostatak administrativnih kapaciteta. Na sednici su predstavljeni status Pregovaračke pozicije za svaki od EU propisa u ovoj oblasti, planovi za finalizaciju Pregovaračke pozicije i sažeci Specifičnih planova implementacije koji će u formi Aneksa činiti sastavni deo Pregovaračke pozicije pri njenom slanju na neformalne konsultacije EK.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Ivana Stojiljković, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Radoslav Cokić, Borka Grubor, Milena Turk, Ivana Nikolić, dr Desanka Repac, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Duško Tarbuk, dr Ljubinko Rakonjac i članovi mehanizma „Zelena stolica“ preko kojeg se omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora.