Potpisan memorandum o saradnji između Srbije i Italije u oblasti zaštite životne sredine

Potpisan memorandum o saradnji između Srbije i Italije u oblasti zaštite životne sredine

Italija i Srbija imaju dobre odnose i nameravaju da prodube saradnju u oblasti zaštite životne sredine, zajednički rešavaju ekološke probleme i promovišu i primene ekološke pravce u bilateralnim, regionalnim i globalnim okvirima, poručili su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar životne sredine, kopna i mora Republike Italije Serđo Kosta.

Ministri Goran Trivan i Serđo Kosta potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, kojim započinje nova faza u odnosima dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Ovim Memorandumom Srbija i Italija potvrdile su da ostaju, i da dalje idu putem međusobnog približavanja, razvijanja saradnje i snaženja zajedničkih napora na unapređenju stanja životne sredine kako u nacionalnim, tako i regionalnim i globalnim okvirima.

U bilateralnim razgovorima dva ministra razmatrane su najznačajnije teme iz oblasti zaštite životne sredine, a posebno pitanje zaustavljanja i prilagođavanja posledicama klimatskih promena, poboljšanja kvaliteta vazduha, pošumljavanja, cirkularne ekonomije, zaštite prirode i očuvanja biodiverziteta. Razgovarali su i o novom konceptu u zaštiti životne sredine – integralnoj ekologiji, koja se ne ograničava samo na zaštitu životne sredine, već je instrument za postizanje mira i saradnje.

Ministar Goran Trivan izrazio je zahvalnost Italiji na stručno-tehničkoj i finansijskoj podršci Srbiji u zaštiti životne sredine. Naglasio je da nam je dragocena podrška Italije, osvedočenog prijatelja naše zemlje i čitavog regiona, u budućim zajedničkim aktivnostima koje će doprineti postizanju evropskih standarda i poboljšanju stanja životne sredine. Trivan je naglasio da će ta saradnja imati svoje konkretne vidove i doneti konkretne rezultate. Potvrda toga je nedavni dolazak delegacije Ministarstva odbrane Republike Italije - Arma dei Carabinieri  koji su u okviru bilateralne saradnje sproveli obuku namenjenu jačanju kapaciteta nadležnih organa Republike Srbije za borbu protiv kriminala vezanog za ugrožene divlje vrste.

Izražavajući čestitke ministru Republike Italije na formiranju Vlade, on je naglasio da Srbija i Italija imaju zajedničke ciljeve i vrednosti za unapređenje životne sredine na području južne i jugoistočne Evrope.

Ministar Serđo Kosta koji je prvi ministar novoformirane Vlade Italije u  poseti Srbiji, preneo je pozdrave italijanske vlade, kako je rekao, prijateljskoj Srbiji, i najavio da je to samo početak veoma intenzivne saradnje dva ministarstva i dve države. Kosta je posebno naglasio da Italija stavlja Srbiji na raspolaganje svoje tehničke, operativne i naučne resurse, kako bi naša zemlja što brže i uspešnije dostigla evropske standarde u zaštiti životne sredine. Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, istakao je, dodajući da Italija pruža svu podršku Srbiji na njenom putu pridruživanja EU. Dodao je da je saradnja na unapređenju životne sredine značajna za čitav Balkan, jer stvara široke mogućnosti za otvaranje dijaloga koji vodi miru.

Italijanski ministar je naglasio da su ekološki problemi Srbije i Italije slični. Naveo je da Italija ima problem sa zagađenjem vazduha, kao i Srbija, i još 19 od 28 zemalja EU. Kako je rekao, Italija čini velike društvene i ekonomske napore da poboljša kvalitet vazduha, pa je u poslednjih 15 godina uložila 55 milijarde evra u ovu oblast, a samo je u saobraćaj koji je jedan od najvećih faktora zagađenja, uložila blizu 3,7 milijardi evra podstičući korišćenje električnih i hibridnih vozila, gašenje kotlarnica, korišćenje javnog prevoza. Zaključio je da je zato i značajno da se Srbija pridruži EU, kako bi mogla koristiti mehanizme za brže i efikasnije rešavanje ekoloških problema.

Ministri su se dogovorili da će Srbija i Italija zajednički promovisati i primeniti ekološke pravce u bilateralnim, regionalnim i globalnim okvirima, u različitim međunarodnim formatima, od primene samog Memoranduma i Sporazuma o saradnji dva nacionalna parka, preko podrške procesu otvaranja Poglavlja 27, regionalne saradnje u  južnoj Evropi o kojoj je bilo reči tokom konferencije u Beogradu prošle godine, i u okviru UNEA gde je Srbija kopredsedavajuća u naredne dve godine.

Svoje buduće susrete ministri će organizovati svaka četiri meseca, kako je rečeno, kako bi nastavili put razvoja i saradnje.

U okviru dvodnevne posete ministri Trivan i Kosta posetili su danas Republički hidrometeorloški zavod, gde je italijanskoj delegaciji predstavljen rad i najnoviji projekti ove značajne nacionalne institucije koji su prihvaćeni u svetskoj meteorološkoj organizaciji.