Post skrining dokument predstavljen privredi

Post skrining dokument predstavljen privredi

IMG_4725_resize„Post skrining dokument je rezultat dugoročne strateške analize koja nam omogućava da sagledamo vreme, način i neophodne ljudske i finansijske resurse kako bismo iz trenutnog stanja u životnoj sredini dostigli željene standarde u planiranom roku, pritom uvažavajuće trenutno ekonomsko stanje i makroekonomske pokazatelje privrednog razvoja“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prilikom predstavljanja post skrining dokumenta privredi.

Božović je navela da su se prilikom izrade post skrining dokumenta uzeli u obzir otežani uslovi poslovanja privrede, izuzetno zahtevna situacije u kojoj se sektor nalazi, zatim najduže raspoložive tranzicione periode za zemlje kandidate, ali i jasne predloge i sugestije po pitanju vremena neophodnog za primenu evropskih direktiva, odnosno vremena, potreba i osnovnih preduslova neophodnih za investicioni ciklus privrede koji će vam omogućiti poslovanje u skladu sa usvojenim direktivama iz oblasti zaštite životne sredine.

IMG_4731_resize„Dokument predstavlja plan razvoja sektora zaštite životne sredine za narednih dvadeset godina, i predviđa postepenu primenu i usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom koje definiše dozvoljene nivoe industrijskog zagađenja. Druga dimenzija ovog dokumenta omogućava planiranje značajnih investicija u sektor zaštite životne sredine, odnosno u zelenu ekonomiju i razvoj zelenih tehnologija, u prvom redu sektor upravljanja otpadom“, rekla je tom prilikom državni sekretar.

Na skupu se obratila i glavni pregovarač Srbije za EU Tanja Miščević i istakla da nisu tačne tvrdnje da je Poglavlje 27 životna sredina označeno crvenom bojom, već da EU ističe da je novo transponovanja direktiva izuzetno dobar, ali je implementacija loša.

Miščević je istakla važnost post skrining dokumenta, kojim će se predstaviti plan implementacije velikih direktiva za ovo izuzetno važno i finansijski najskuplje poglavlje.


Ukoliko želite, ovde možete možete preuzeti PowerPoint prezentacije za pojedine teme iz oblasti zaštite životne sredine.

Radnu verziju Post skrining dokumenta možete preuzeti ovde.