Poslanici potvrdili izmene propisa o prekograničnim efektima industrijskih udesa

Poslanici potvrdili izmene propisa o prekograničnim efektima industrijskih udesa

Zakon o potvrđivanju  Odluke 2014/2 o izmeni Aneksa I Konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa, čiji je predlagač Ministarstvo zaštite životne sredine, usvojen je danas u Skupštini Srbije.

Konvencija o prekograničnim efektima industrijskih udesa predstavlja delotvoran pravni instrument koji je osmišljen da zaštiti ljude i životnu sredinu od industrijskih udesa, posebno onih sa prekograničnim efektima. 

Oblast prevencije hemijskog udesa, predstavlja jedan od najvažnijih i najkompleksnijih segmenata zaštite životne sredine, imajući u vidu ozbiljnost i obim mogućih posledica takvih udesa, koje često mogu da imaju razmere katastrofa. Sprovođenjem Konvencije, zemlje se uključuju u preispitivanje i jačanje svoje strukture upravljanja u pogledu sprečavanja udesa, spremnosti i reagovanja.

Republika Srbija je posvećena  poboljšanju industrijske bezbednosti i radu na sprovođenju Konvencije.

Poslanici su ovaj propis potvrdili jednoglasno. Usvajanjem ovog amandmana Republika Srbija potvrdila je svoju posvećenost prevenciji hemijskih udesa u cilju zaštite života i zdravlja ljudi i životne sredine.