Poseta delegacije Ministarstva zaštite životne sredine Finskoj

Poseta delegacije Ministarstva zaštite životne sredine Finskoj

Delegacija Republike Srbije predvođena v.d. pomoćnicom ministra za međunarodnu saradnju Biljanom Filipović Đušić, zajedno sa predstavnicama organizacije „UN Women“ zaduženim za pitanja rodne ravnopravnosti, boravila je u Helsinkiju, Finska.

Tokom tri dana posete, delegacija se sastala s čelnim ljudima najznačajnijih institucija ove zemlje za oblast zaštite životne sredine i međunarodne saradnje: Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva životne sredine, energetike i stanovanja, Instituta za životnu sredinu - SYKE, Nacionalnog Instituta za zdravlje i dobrobit ljudi, Fonda za inovacije i Helsinške fondacije za pametne i čiste tehnologije. Susreti su održani s ciljem razmene iskustava, predstavljanja osnovnih prioriteta u oblasti životne sredine, klimatskih promena i cirkularne ekonomije, a radi uspostavljanja dalje saradnje sa finskim ministarstvom i partnerskim institucijama.

Pomoćnica ministra Biljana Filipović Đušić, predstavila je finskoj strani prioritete Ministartva zaštite životne sredine Republike Srbije, govorila o procesu EU integracija i pregovorima koji su priprema za otvaranje Poglavlja 27 ''Životna sredina i klimatske promene'', ističući značaj pitanja rodne ravnopravnosti koja su visoko pozicionirana od momenta formiranja nezavisnog ministarstva zaduženog za oblast životne sredine i koja trebaju postati važan deo svih politika i međunarodnih ugovora.

Prijem za delegaciju upriličen je u Ministarstvu spoljnih posova Republike Finske, od strane ambasadorke zadužene za pitanja rodne ravnopravnosti, Nj.E. Katri Viinikka, kada je dogovoreno zvanično uspostavljanje saradnje između dve zemlje pripremom Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, kojim bi se definisale prioritetne oblasti saradnje na polju zaštite životne sredine, klimatskih promena, cirkularne ekonomije i rodne ravnopravnosti.