Podrška EU za velike infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine

Podrška EU za velike infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas memorandume o razumevanju za pripremu tehničke i tenderske dokumentacije za završetak revitalizacije i remedijacije Velikog Bačkog kanala i za prečistač otpadnih voda u Kraljevu, koji se realizuju u okviru Programa Evropske unije „Podrška EU u pripremi projekata (EU PPF).

U Srbiji je na Svetski dan  zaštite životne sredine, potpisivanjem tenderskih dokumentacija za velike infrastrukturne projekte uz pomoć Evropske unije, ozvaničen značajan konkretan korak ka rešavanju ekoloških problema koji su narušavali stanje životne sredine Srbije decenijama unazad. Pitanje prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, kako je rekao ministar Trivan, prioritetna su u radu Ministarstva zaštite živote sredine, a obezbeđivanje projektno-tehničke dokumentacije  ključni preduslov za investicije bez kojih nema bolje životne sredine. „Zaštita životne sredine postaje komparativna prednost razvoja Srbije, zbog velikih investicija koje se u toj oblasti očekuju“, istakao je Trivan.

Na osnovu obezbeđene tenderske dokumenacije za projekat remedijacije i revitalizacije Velikog Bačkog kanala, biće realizovana treća, poslednja faza rešavanja jedne od crnih ekoloških tačaka u Srbiji, ali i u regionu. U okviru programa podrške i pomoći Evropske unije, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju obezbeđena su sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za sistem sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradu Kraljevu, čime će se trajno poboljšati zdravstveno-sanitarni i ekološki uslovi života građana ovog područja.

Memorandumi su potpisani u prisustvu šefa delegacije Evropske unije Sema Fabricija, koji je istakao da pomoć koju Evropska unija pruža Republici Srbiji nije samo usmerena na proces pridruživanja zajednici evropskih država, već je cilj moderna, održiva Srbija i bolji uslovi života građana.

 Uokviru Programa EU PPF potpisani su memorandumi o razumevanju za pripremu tehničke i tenderske dokumentacije infrastrukturnih projekata u oblasti životne sredine i saobraćaja u vrednosti od 21 milion evra. Program EU PFF predviđa pripremu devet takvih projekata, kao i pripremu po tri infrastrukturna projekta u oblastima transporta i energetske efikasnosti. Ukupna potencijalna investiciona vrednost tih 15 projekata veća je od 850 miliona evra.

Cilj programa je jačanje tehničkih i administrativnih kapaciteta u oblasti upravljanja i korišćenja pretpristupnih fondova EU, kako bi se ubrzao proces pripreme za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.