Počela realizacija projekta o zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola u seoskim sredinama Šumadijskog i Pomoravskog Okruga

Počela realizacija projekta o zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola u seoskim sredinama Šumadijskog i Pomoravskog Okruga

U seoskim sredinama Šumadijskog i Pomoravskog okruga počela je realizacija projekta „Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola“ na teritoriji 13 opština Šumadije i Pomoravlja, koje implementira Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja iz Kragujevca u ukupnoj vrednosti 105.000 evra. Teritorija obuhvaćena projektom broji 329 osnovnih škola od čega je 245 u ruralnim područjima.

Korisnici projekta su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Republička direkcija za vode, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu, Institut za javno zdravlje Kragujevac i stanovništvo Šumadije i Pomoravlja.

Projekat ima dva osnovna cilja da izvrši analizu situacije pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji dece u osnovnim školama, kao i sanitarni nadzor objekata u ruralnim područjima Šumadije i Pomoravlja, sa preliminarnom procenom investicije i da obezbedi izgradnju institucionalnih kapaciteta za zdravstvenu ispravnost vode za piće i sanitacije u školama, uključivanjem u razvojne procese izabrane predstavnike lokalnih relevantnih institucija i zainteresovanih strana.

Ciljevi  se realizuju kroz razvoj pilot metodologije, izbor reprezentativnih primera osnovnih škola u seoskim sredinama na teritoriji, kako bi se omogućilo repliciranje i diseminacija projekata na ceo region i druge oblasti u zemlji i kako bi se obezbedila održivost projekta. Do sada su identifikovane ciljne seoske osnovne škole, definisana metodologija za implementaciju, definisani kriterijumi i parametri za analizu i izvršena procena nedostataka relevantnih informacija u odnosu na trenutno stanje, sa očekivanim rezultatom koji će se postići tokom sledeće godine.

Prema statističkim podacima, kvalitet vode za piće u Srbiji varira u različtim područjima, u zavisnosti od porekla vode, sastava zemljišta i poštovanja tehnoloških tretmana. Seoski vodovodi su posebno ugroženi i prepoznati kao faktor rizika u školama. Zato su specifični ciljevi projekta posvećeni upravo izradi situacione analize pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola, kao i sanitarni nadzor objekata u ruralnim područjima Šumadije i Pomoravlja, sa preliminarnom procenom investicije.

U procesu implementacije Protokola o vodi i zdravlju, koji je ključni međunarodni dokument u kojem partnerski učestvuju Ministarstva nadležna za oblasti zdravlja i životne sredine, u odnosu na ciljeve koji se sprovode, zahteva se uključivanje velikog broja nadležnih institucija i zainteresovanih strana. Ministarstva će u saradnji sa REDASP raditi na stalnoj promociji i komunikaciji u vezi sa projektnim komponentama,  događajima i ostvarenim rezultatima. Izuzetno je znalajna realizacija pojedinačnih poseta svim lokalnim samoupravama sa teritorije Šumadije i Pomoravlja, kao i organizovanje radionica sa zainteresovanim stranama, koje će pomoći u obaveštavanju lokalnih predstavnika o značaju analize trenutnog stanja vode i sanitacije u školama, kao i predloženim merama za unapređenje postojećeg stanja. Projekat će doprineti unapređenju i poboljšalju uslova u vezi sa vodom i higijenom u školama i biti model koji će moći da se kompatibilnim  metodologijama implementira na teritoriji drugih okruga Srbije.