Peto zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA5)

Пето заседање Скупштине Уједињених нација за животну средину (UNEA5)

Peto zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA5)

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obratila se danas na liderskom dijalogu u okviru Petog zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA5) i istakla da su zdravi ekosistemi od esencijalne važnosti za opstanak i zdravlje čovečanstva i da u tom pogledu Republika Srbija aktivno učestvuje u radu Otvorene grupe za globalni okvir biodiverziteta posle 2020. godine Konvencije o biološkoj raznovrsnosti UN, kao i da je 2020. godine postala članica Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosisistema.

Tanasković je napomenula da efekte klimatskih promena treba prilagođavati i ublažavati merama, kao i primenom rešenja zasnovanih na prirodi i inovativnom urbanom planiranju i dodala da moramo biti istrajni u borbi za zajedničku zeleniju budućnost. Državna sekretarka se posebno osvrnula na globalne negativne efekte pandemije COVID-19, naglasivši da je Vlada Republike Srbije kroz usvojene pakete ekonomskih mera pomogla građanima i privredi u prevazilaženju ovih izazova. Tanasković je istakla da su u ovom trenutku dobra saradnja i zajednička solidarnost potrebniji nego ikada i da je u tom pogledu naša država to pokazala i u praksi, doniravši Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji određeni kontingent vakcina. Kao poseban uspeh naše države Jelena Tanasković je navela mere prevencije i pravovremene vakcinacije stanovništva, o čemu jasno govori i podatak da je Republika Srbija i dalje na drugom mestu u Evropi po stopi vakcinisanih na milion stanovnika i po broju vakcinisanih na 100 stanovnika.Tanasković je napomenula da efekte klimatskih promena treba prilagođavati i ublažavati merama, kao i primenom rešenja zasnovanih na prirodi i inovativnom urbanom planiranju i dodala da moramo biti istrajni u borbi za zajedničku zeleniju budućnost.
Državna sekretarka se posebno osvrnula na globalne negativne efekte pandemije COVID-19, naglasivši da je Vlada Republike Srbije kroz usvojene pakete ekonomskih mera pomogla građanima i privredi u prevazilaženju ovih izazova.
Tanasković je istakla da su u ovom trenutku dobra saradnja i zajednička solidarnost potrebniji nego ikada i da je u tom pogledu naša država to pokazala i u praksi, doniravši Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji određeni kontingent vakcina.
Kao poseban uspeh naše države Jelena Tanasković je navela mere prevencije i pravovremene vakcinacije stanovništva, o čemu jasno govori i podatak da je Republika Srbija i dalje na drugom mestu u Evropi po stopi vakcinisanih na milion stanovnika i po broju vakcinisanih na 100 stanovnika.