Održivim transportom i mobilnošću do zdravije životne sredine

Održivim transportom i mobilnošću do zdravije životne sredine

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić učestvovao je u radu 16. sednice Upravnog odbora Panevropskog programa o transportu, zdravlju i životnoj sredini – PEP, koja je održana od 12. do 14. decembra u Ženevi, Švajcarska. Na  ovom skupu okupili su se predstavnici država članica radi daljeg ostvarivanja prioritetnih ciljeva PEP-a, primene Pariske deklaracije, i pripreme Petog sastanka o održivom transportu, zdravlju i životnoj sredini na visokom nivou.

Kako je rekao državni sekretar na skupu, Srbija je posvećena ovom procesu preduzimajući brojne aktivnosti na integrisanju politika i jačanju saradnje između sektora transporta, zdravlja i životne sredine. On je upoznao prisutne i sa preduzetim akcijama na prezentaciji PEP procesa u lokalnim zajednicama, i promociji održive mobilnosti u urbanim područjima. Takve politike obezbeđuju smanjenje zagađenja vazduha, emisije buke i gasova staklene bašte, potrošnju energije i zagušenja, kao i poboljšanje bezbednosti na putevima, stvarajući osnove za zdraviji život građana.

„Srbija preduzima institucionalne i normativne procedure koje će omogućiti razvoj, primenu i monitornig akcija lokalnih samouprava usmerenih na poboljšanje gradskog saobraćaja i održive mobilnosti“, istakao je Karić u svom obraćanju na sednici. Izražavajući posvećenost Srbije principima Pariske deklaracije, on je naglasio da će i u narednom periodu neophodnost unapređenja transporta i mobilnosti u cilju zdravijeg životnog okruženja ljudi biti jedan od značajnih prioriteta u zaštiti životne sredine.

Na sednici je potvrđeno članstvo predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine u najvišem radnom telu ovog programa, odnosno izbor pomoćnice ministra Biljane Đušić Filipović za člana Biroa za životnu sredinu Upravnog odbora PEP-a.

Panevropski program o transportu, zdravlju i životnoj sredini – PEP osnovan je 2002. godine, prepoznavajući suštinsku povezanost sektora saobraćaja, zdravlja i zaštite životne sredine. Kao jedinstvena međusektorska i međuvladina platforma, PEP promoviše strategije transporta i mobilnosti koje uključuju brigu o zaštiti životne sredine i zdravlju. U njenom okviru zajednički deluju sektori saobraćaja, zdravlja i zaštite životne sredine 56 zemalja članica, kao i međunarodne i nevladine organizacije, radi podrške integrativnom pristupu i rešenjima za postizanje održivog transporta i mobilnosti širom Evrope. Srbija od 2004. godine aktivno učestvuje u procesu evropske zaštite životne sredine i zdravlja, i potpisnica je Amsterdamske (2009) i Pariske deklaracije (2014).