Održana Javna slušanja na Odboru za zaštitu životne sredine

Održana Javna slušanja na Odboru za zaštitu životne sredine

DSCN9647U Narodnoj skupštini 17. i 19. novembra su na Odboru za zaštitu životne sredine održana Javna slušanja na kojima su predstavljeni zakoni iz oblasti zaštite životne sredine Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine, Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom i Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštit prirode.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović predstavila je osnovne ciljeve ovih izmena i dopuna zakona i naglasila da su pripremljene su izmene i dopune ovih zakona za oblast zaštite životne sredine u cilju daljeg efikasnog sprovođenja procesa EU integracija Republike Srbije.

DSCN9645„Usklađivanje sa propisima EU i poboljšanje efikasnosti primene propisa,  uspostavljanje efikasnog sistema finansiranja životne sredine, uspostavljanje efikasnog sistema izdavanja, izmene i oduzimanja dozvole za upravljanje otpadom, uspostavljanje sistema izdavanja privremene dozvole za velike zagađivače, obezbeđivanje osnova za pristup sertifikovanom sistemu upravljanja i kontrole zaštite životne sredine EMAS sistemu, obezbeđivanje osnova za uređenje organizovanog tržišta upravljanja otpadom, uvođenje novih instituta nusproizvoda i prestanka statusa otpada. Ova novina u zakonu predstavlja značajnu podršku jačanju održivog sistema upravljanja otpadom i razvoju cirkularne ekonomije, poboljšanje odredaba koje se odnose na  kontrolu i nadzor u svrhu obezbeđivanja efikasne implementacije zakona kao i povezivanje sa zakonima iz drugih oblasti  što predstavlja doprinos uspostavljanju jedinstvenog pravnog sistema Republike Srbije predstavljaju osnovne ciljeve izmena i dopuna zakona”, rekla je državni sekretar.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine takođe je izvršeno usklađivanje sa Zakonom o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine – Arhuska kovencija, Direktivom o dostupnosti informacija o životnoj sredini 2003/04 EC i Direktivom 2003/35EC o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u vezi sa životnom sredinom. Odredbe Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine u potpunosti transponuju Direktivu o dostupnosti informacija o životnoj sredini 2003/04 EC.

Izvršeno je usklađivanje odredaba Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u pogledu ujednačavanja rokova za dostavljanje informacija, troškova izdavanja informacija i izuzetaka.

„U pogledu izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode kao jedan od ciljeva ističe se stvaranje zakonodavnih preduslova za dugoročno očuvanje vrsta i staništa od značaja za  Evropsku Uniju u Republici Srbiji, radi očuvanja biološke i predeone raznovrsnosti“, rekla je državni sekretar Božović.

Usvajanje ovih propisa doprineće efikasnosti celokupnog procesa pridruživanja  obzirom da je oblast zaštite životne sredine ocenjena kao jedna od najzahtevnijih.