Održan Srpski poslovni ženski forum

Održan Srpski poslovni ženski forum

1„Mnogi su faktori koji dovode do uspeha, ali su brojne i prepreke, međutim prepreka sa kojom se žene posebno susreću su dodatno veće zbog roda kojem pripadaju. Prepreke su prevashodno zasnovane na stereotipima, ali i na nekim realnim izazovima koje ženski rod ima. Prevashodno se ovo odnosi na majčinstvo. U skladu sa civilizacijskim razvojem ova prirodna uloga nikako ne sme biti prepreka, ona mora biti podržana kako od porodice tako i od društva. Danas kada su zakoni napredni i dozvoljavaju odsustvo oba partnera u cilju podizanja deteta veoma je bitno afirmisati potrebu za ravnomernim učestvovanjem u porodičnom životu“, rekla je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prilikom otvaranja Srpskog ženskog poslovnog foruma pod nazivom „Poverenje u žene“.

Državni sekretar Božović je naglasila da država u skladu sa svojim Ustavnim obavezama, mora kreirati okruženje, koje će biti potsticajno za rađanje dece, koje neće diskriminisati i ograničavati ničije slobode u smislu prava na obrazovanje, izbor profesije ili napredovanje.

2„Solidarnost je jedna od osnovnih vrednosti koja jača poziciju rodne ravnopravnosti i neophodno je pre svega jačati svest žena o ovoj potrebi. Kroz učestvovanje na skupovima koji promovišu rodnu ravnopravnost, isticanje ove teme kao društveno značajne, jačanje mentorstva uspešnih žena moguće je jačati položaj žena i držati ga u fokusu te ne dopustiti da se teško dostignuta prava i položaj koji je žena postigla lako izgube. Tema položaja žena nije posebna za Srbiju  već je globalna, Evropska unija se njome ne bavi samo u domenu politike nego liderstvo zakonski uređuje i u biznis svetu“, istakla je državni sekretar.

Božović se osvrnula i na podatke i rekla da u Parlamentu Republike Srbije danas ima 85 poslanica, odnosno 34%. U Vladi od 18 članova četiri su žene, tako da se primećuje i razliku u resorima koje vode. Resore koji su nekad bili isključivo rezervisane za muškarce danas vode žene, kao i da prioritetnu  temu  za Vladu Republike Srbije - evropske integracije, vode dve žene. 3Drugi srpski ženski poslovni forum se bavio aktuelnim temama i problematikom koja se tiče žena, ali i celokupne populacije u poslovnom okruženju. Takođe, predstavljena je platforma za predloge i mogućnosti iznalaženja rešenja iz perspektive uspešnih žena iz sveta politike, privrede, umetnosti i novinarstva. Na forumu su govorili predstavnici privrede, javnog sektora, ambasada, medija i nevladinih organizacija.