Održan seminar za upravljače zaštićenih područja y Subotici

Subotica 1

Održan seminar za upravljače zaštićenih područja y Subotici

U Subotici je održan dvanaesti seminar za upravljače zaštićenih područja, kojem je prisustvovala državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Subotica 2

Subotica 3Domaćini seminara su bili JP „Vojvodina šume” i JP „Palić-Ludaš”  upravljači više zaštićenih područja u Vojvodini, a na skupu je bilo reči o primeni Zakona o naplati naknade za korišćenje javnih dobara koji se tiče zaštićenih područja, sistemu rešenja i nameni sredstava kroz primere dobre prakse upravljača.

Od prethodnog seminara održanog sredinom aprila do danas proglašeno je devet novih zaštićenuh područja.

To su: Predeo izuzetnih odlika „Planina Cer”, Spomenik prirode „Vražji kamen-Prosečnik”, Spomenik prirode „Dubočka pećina-Gaura Mare”, Predeo izuzetnih odlika „Potamišje”, Predeo izuzetih odlika "Klisura Đetinja", Park prirode „Slatina u dolini Zlatice", Predeo izuzetnih odlika "Kanjiški jaraši", Park prirode "Stara Tisa" i Park prirode " Mrtvaje gornjeg Potisja".

Subotica 4U Srbiji je do danas zaštićeno 472 prirodno dobro, od čega 98 na nacionalnom nivou a obuhvataju nacionalne parkove, parkove prirode, predele izuzetnih odlika, rezervate, zaštićena staništa i spomenike prirode, koji se prostiru na 762.960 hektara.

Na području autonomne pokrajine Vojvodine nalazi se 21 područje zaštićeno na nacionalnom nivou, među kojima je i Obedska bara, najstarije zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, i jedno od dva najstarija zaštićena prirodna dobra na svetu.