Održan sastanak Pododbora za transport, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvoj

Одржан састанак Пододбора за транспорт, енергетику, животну средину, климатске промене и регионални развој

Održan sastanak Pododbora za transport, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvoj

Otvaranje Klastera 4 predstavlja istorijski značaj za Republiku Srbiju izjavila je danas Jelena Tanasković, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, na sastanku Podobora za transport, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvoj sa predstavnicima Evropske komisije.

Održan sastanak Pododbora za transport, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvojTanasković je, tom prilikom, predvodeći delegaciju Pregovaračke grupe 27, predstavila napredak Srbije u poslednjih godinu dana u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena i navela planirane aktivnosti Ministarstva koje će podići kvalitet života i zdravlja ljudi. Predstavnici Ministarstva, Agencije za zaštitu životne sredine i Republičke direkcije za vode istakli su napredak u oblasti klimatskih promena, upravljanja otpadom, otpadnim vodama, i strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Održan sastanak Pododbora za transport, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvojNa sastanku su, predstavnici Evropske komisije, naveli novine u oblasti klimatskih promena i energetike: „Spremni za 55“- mere i zakonodavstvo, evropski Zakon o klimatskim promenama, Nacionalno određeni doprinosi, Strategija niskougljeničnog razvoja, Program adaptacije na klimatske promene i Prekogranični mehanizam za prilagođavanje ugljenika. Takođe, dat je pregled Strategije o šumama, Uredbe o transportu otpada i obaveza u pogledu sprovođenja politike Energetske zajednice, kao i civilne zaštite.

Održan sastanak Pododbora za transport, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvojPredstavnici Pregovaračke grupe 27 prikazali su visok stepen pripremljenosti i posvećenosti zelenim temama što su predstavnici Evropske komisije i istakli.